Baba

Ha rosszul alszik a gyerek, felnőttként is rosszul fog

A 6 hónapos és négy év közötti gyerekek mintegy 10-20 százalékánál jelentkezik alvászavar. Azok a gyerekek, akiknél jelen van az átalvási probléma, felnőttként is álmatlanságtól szenvednek.
2017. November 27.

Ha rosszul alszik a gyerek, felnőttként is rosszul fog

A gyerekek kb. 20 százalékánál jelen van elalvási vagy átalvási probléma, a 4-8 éves korosztályban a leggyakoribb az alvajárás. Prof. dr. Angelika Schlarb alváskutató szerint aki gyerekként küszködik az alvással, az elég nagy valószínűséggel felnőttként sem tud majd nyugodtan pihenni, bár vannak a problémának olyan részei, amelyek kinőhetők. Az alvászavarok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki.

Egy kutatás szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarral küzd, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapon keresztül heti több alkalommal jelentkezik elalvási vagy átalvási zavar. Elalvással a korosztály 13 százaléka, míg átalvási problémákkal 8,8 százalékuk küzd.

Az alvászavarnak hosszú távon egészségkárosító hatása van: nő a cukorbetegség kockázata, csökken a koncentráció és nő az agresszió, gyerekeknél tanulási nehézségek és figyelemzavar is jelentkezhet.

A gyerekek alvászavari mögött több ok is állhat, az egyik a túlságosan is ingergazdag környezet: tévézés, mobilozás, számítógépezés. Dr. Alfred Wiater a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke szerint három évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem szabadna ezeket az eszközöket használnia.

Jellemzően a szülők sokáig halogatják gyermekorvos- pszichológus felkeresését a problémával, miközben ha időben segítséget kérnének, akkor az javíthatna a problémán.

Kapcsolódó cikkeink gyermekkori alvászavar témában:

Forrás: PharmaOnline