Baba

Ha túl sokat eszünk hosszabb ideig, az agyunk nem jelzi, hogy jóllaktunk

A túlevés még több evéshez vezethet, míg nem egy ördögi kör kellős közepén találja magát az ember, amelynek eredményeként előbb-utóbb kialakul nála a túlsúly - tudjuk meg a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem munkatársainak friss kutatásából.
2016. Június 28.

A Nutrition and Diabetes című szaklapban publikált anyag korábban a végbélrák kialakulásának körülményei kapcsán nem-túlsúlyos egereket vizsgálta s a folyamat során az uroguanylin nevű hormont sikerült azonosítaniuk a szakembereknek. Ez az a hormon, amely a vékonybélben termelődik, és onnan utazik az agyig, ahol is jelzi, hogy az ember telítődött, jóllakott. Az uroguanylin jó eséllyel az elhízásban is fontos szerepet játszik.

Az új kutatás során az egerek magas kalória tartalmú, elhízáshoz vezető étrendet kaptak 14 héten át , és azt vizsgálták, hogy mi történik a belükben és az agyukban az uroguanylinnal. Kiderült, hogy a túletetett egerek esetében a vékonybél abbahagyta az uroguanylin termelését.

„Az igazán érdekes az, hogy nem számít, hogy a kísérlet kezdetekor az egerek soványak voltak-e vagy túlsúlyosak, a túletetés hatására az uroguanylin termelődése egy az egyben, mindkét csoport esetében leállt” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Scott A. Waldman.

Bebizonyosodott az is, hogy a hormont fogadó receptorok a folyamat során továbbra is tökéletesen működtek, tehát nem a fogadással, hanem a termeléssel volt probléma a túl sok bevitt kalória hatására.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A reklámok szerepe a gyerekek elhízásában
  • Az elhízás az etetőszékben kezdődik?
  • Egyél együtt a gyerekkel – ez is segít megelőzni a gyermekkori elhízást
  • Forrás: Medipress