Baba

Haemophilus Influenzae B

A "HIB" a Haemophilus influenzae b baktérium nevének a rövidítése. Az "influenza" megnevezés nem jelenti, hogy a Haemophilus influenzae baktrérium az influenzavírus rokona.
2003. Július 02.

Mi ellen véd a Hiberix oltás?

A baktérium azonosítása előtt súlyos lefolyású, tüdőgyulladással járó megbetegedéseket észleltek influenzajárvány idején. A baktérium b típusa a tokos baktériumok csoportjába tartozik, kifejezetten emberi kórokozó. Garatban tünetmentes állapotban hetekig, hónapokig jelen lehet, miközben cseppfertőzéssel emberről-emberre terjedhet. A gyermekek baktériumhordozása 5 év alatt gyakoribb. A baktérium tokkal nem rendelkező fajtája az emberi torokflóra tagja lehet anélkül, hogy megbetegedést okozna. A H. influenzae b a védőoltás bevezetése előtt (1998) zömében az 5 éves kor alatti korosztályban okozott súlyos, életet veszélyeztető betegségeket hazánkban is. A gennyes agyhártyagyulladás (purulens meningitis), a gégefőgyulladás (epiglottitis), a véráramfertőzés (sepsis), a tüdőgyulladás (pneumonia), a szeptikus ízületi gyulladás (arthritis purulenta), a csontvelőgyulladás (osteomyelitis), a gennyes lágyrészfertőzések (cellutis, phlegmone), a középfülgyulladás (otitis media purulenta) és az arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris) leggyakoribb kórokozója volt. Ezek a betegségek sok esetben halálos kimenetelű fertőzések voltak. Mivel a gyermeklakosság átoltottsága jelenleg több mint 98%-os, a megbetegedés szórványos előfordulású, és csak az oltatlanokat és súlyos alapbetegségben szenvedőket (kemoterápiára szorulókat, immunhiányban szenvedőket, szerv- és csontvelő-átültetésen átesett és lépirtott betegeket) fenyegeti.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A védőoltás a kórokozó poliribozil-ribitol-foszfát (PRP) tokanyagát tartalmazza, olyan antigént, amely a védekezés szempontjából hatékony (protektív) antitest képzését eredményezi. Ez a szénhidrátvegyület (polyszacharid) a kórokozó fertőzőképességét határozza meg, melyre az immunrendszer ellenanyag-termeléssel válaszol, ami megfelelő védelmet biztosít a megbetegedés ellen, ugyanakkor önmagában fertőzést nem okoz. Annak érdekében, hogy a legérintettebb korosztály (az 5 év alattiak) immunrendszere is kellő ellenanyag-termeléssel válaszoljon, a polyszacharid-tokot egy fehérjéhez kötötték (konjugáció), így erőteljes, immunmemóriát is eredményező, hatékony és tartós immunválasz jön létre ismételt oltás esetén. Az oltás hatására a tokos Haemophilus influenzae b baktérium hordozó állapota is megszűnik, ezáltal a baktérium emberről-emberre terjedése nem lehetséges.

Javaslat oltásra naptáron kívül:

A kötelező oltásokon kívül az oltást bizonyos súlyos alapbetegségben szenvedőknek “ajánlott” oltásként javasolt akár 5 éves kor felett is alkalmazni. Különösen fontos, hogy a lépeltávolított betegek az oltást mielőtt megkapják (egyéb tokos baktérium elleni oltással együtt: pneumococcus, meningococcus), mert számukra a lép hiányával a tokos baktériumok elleni védekezés legfontosabb lépése kiesik, ezzel gyors lefolyású (fulmináns), életet veszélyeztető fertőzés, sokszervi elégtelenség alakulhat ki. Immunrendszert gyengítő kezelés, veleszületett immunhiány, szerv- és csontvelő-átültetés után a HIB oltást 5 éves kor felett is javasolt végezni.

Melyek az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Nem szabad elvégezni az oltást lázas állapot esetén. Enyhe felsőlégúti hurut, antibiotikum-kezelés, műtét nem akadálya az oltásnak. Ha az előző oltás alkalmával súlyos allergiás reakció lépett fel (extrém ritka, 1:1000000), az ismételt oltást nem lehet elvégezni.

Várható oltási reakciók:

Az oltás napján és másnap hőemelkedés, esetenként láz jelentkezhet.

Az oltás helye pár órával az oltás után beduzzadhat, meleg tapintatú, vérbő lehet. A gyermek ezt a jelenséget fájdalmas sírással, nyugtalansággal, étvágytalansággal jelezheti. A tünet órákig, esetenként több napig fennállhat. A következő oltásnál enyhébb reakcióra számíthatunk.A tünetek enyhítésére és a láz csillapítására lázcsillapító kúpot alkalmazhatunk.

Nem szabad nyugtató tartalmú lázcsillapítót alkalmazni és az oltott végtagot borogatni! A borogatás a tünetek enyhítésére nem alkalmas, és a szúrcsatorna befedése fertőzést okozhat!

Forrás: HáziPatika.com