Baba

Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap kezelést a Bethesda Gyermekkórházban

Huszonhárom gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban. Kiemelten fontos, hogy a kezelés a lehető legkorábban elkezdődjön.
2022. Július 05.
Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap kezelést a Bethesda Gyermekkórházban (kép: Getty Images)

A nemzetközi kutatások eredményei szerint mindhárom új gyógyszeres készítmény hatékonysága jelentős mértékben függ attól, hogy a kezelés milyen életkorban kezdődik. (…) Minél fiatalabb korban indul a terápia, annál több motoros idegsejt menthető. Az elpusztult motoros idegsejteket azonban egyik gyógyszer sem képes működésre bírni, ezért is kulcsfontosságú a betegség korai felismerése” – hangsúlyozta Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, amit a Magyar Narancson olvashatunk.

A három új gyógyszer közül a négyhavonta gerincvelői űrbe fecskendezendő és a naponta szájon át adandó készítményt több hazai SMA-központ is eredményesen alkalmazza. A betegség kialakulásáért felelős hiányzó gént pótló készítmény pedig egyszeri beadást igényel infúzióban. Utóbbit jelenleg a Bethesda Gyermekkórház és a II. Sz. Gyermekklinika Neuromuszkuláris Centruma alkalmazza – mondta.

A kezelést követő első hónapban hetente, a második és a harmadik hónapban pedig kéthetente ellenőrzik a betegeiket.

Mikos Borbála elmondta: intézményükben 2019. óta huszonhárom gyerek részesült a génpótló kezelésben.

“Ahhoz, hogy a hosszú távú fejlődésről objektív következtetéseket lehessen levonni, még időre van szükség, bár a nemzetközi tapasztalatok szerint az eredmények biztatóak öt évvel a génterápia után is. Az viszont elmondható, hogy a génterápiával kezelt betegeink jelenlegi életkora átlagosan csaknem három év, közülük több gyermek már nem szorul gépi lélegeztetésre, és egyikük sem veszítette el nyelésképességét. Többük, bár segítséggel, már képes felállni, az egyik kisfiú pedig, aki még az elsők között kapta meg a kezelést, már húsz lépést tesz meg önállóan” – mondta.

 

Forrás: Magyar Narancs