Baba

Igaz, vagy csak azért hat, mert elhisszük?

Keletkezése óta komoly viták kereszttüzében áll a homeopátia. Nézzük az érveket, az ellenérveket!
2011. Június 26.

Bár Magyarországon csak orvosi egyetemet végzett emberek írhatnak fel homeopátiás gyógyszereket, a világ sok országában elég egy tanfolyam, és máris homeopata válhat az emberből. Ráadásul a gyógyszerhasználati szokások is országról országra változnak.

Németországban és Franciaországban szinte patikamérlegen kimért, alacsony potenciájú adagokat adnak a betegeknek. Indiában inkább művészetnek tekintik a gyógyítást, és a magas potenciájú szereket tekintik hatásosnak. Angliában a királyi családnak is homeopata orvosa van. Olaszországban azonban épp most mondták ki, hogy az egész rendszernek nincs tudományos alapja, ezért az ottani egészségbiztosító többé nem fedezi a betegek ez irányú költségeit. Akkor most kinek higgyünk? Végigvettük a leggyakoribb ellenérveket és magyarázatokat.

A homeopátia nem használhat, mert magában a szerben a sok hígítás miatt fizikailag már semmi nincs.

Ez a potencializálás pedig értelmetlen dolog. Az aszpirin sem lesz attól erősebb, ha előtte megrázom.

Tény: Még a homeopaták is elismerik, hogy 1023-szoros hígítás után a gyógyszerben egyetlen molekula sincsen az eredeti szerből.

A homeopaták válasza: A titok a kvantumelméletben rejlik. A modern fizika kiderítette, hogy az anyag nem más, mint energia. Az atommag valójában sokkal kisebb, mint gondoltuk, tulajdonképpen a magot körülvevő energia miatt érezzük szilárdnak. Tehát az anyagi valóság sokkal kevésbé fontos, mint azt ma gondoljuk. A homeopátia pedig éppen azért olyan hatásos, mert a szervezet természetes gyógyító energiáját serkenti a megfelelő információval. Ezt ma még nem tudjuk mérni, de ez nem a módszer hibája.

Nem lehet komolyan venni egy olyan módszert, amelyet nem támasztanak alá pontos orvosi kutatások.

A “használt nekem” vagy “jó volt a szomszédomnak”, amit a hívők állandóan emlegetnek, csak szájhagyomány, nem pedig komoly bizonyíték. Az eddig végrehajtott kísérletek nem meggyőzőek, ráadásul ha megismétlik őket, egészen más eredmények jönnek ki. Ez így csak vicc, nem pedig tudomány.

Tény: Valóban nincsenek megbízható és egyértelmű, orvosilag is minden gyanún felül álló, független kutatási eredmények.

A homeopaták válasza: A homeopátia teljesen más elveken működik, mint a hagyományos orvoslás, ezért a kettőt nem lehet összehasonlítani és ugyanolyan vizsgálatokat számon kérni rajta. A hagyományos gyógyszertesztek egyszerűek. Vesznek, mondjuk, száz ugyanabban a betegségben szenvedő embert, a felének beadják az új szert, a másik felének nem. Ha a szer hatásos, az első csoport betegei gyorsabban gyógyulnak meg, mint a második csoportba tartozók.

Ám a homeopátia nem a betegségből indul ki, hanem a tünetekből. Ráadásul a gyógyító a beteg egészét figyelembe véve választja ki a homeopátiás szert. Ebben szerepet játszik, hogy ő milyen személyiség, hogyan érzi magát, mire javul vagy romlik az állapota.

Lehet száz embernek náthája, de lehet, hogy mindegyiknek másféle gyógyszer lesz hatásos. Mivel két ember sem egyforma, nemhogy száz, ezért nem lehet a hagyományos orvoslással egyformán tesztelni a módszert, mert ehhez el kellene tekinteni a homeopátia lényegétől.

Az egész homeopátia csak a figyelemről szól.

A beteg attól gyógyul meg, hogy orvosa nem két perc alatt teszi ki egy recepttel a kezében, hanem akár egy órán át beszélget vele, mielőtt gyógyszert adna neki. Ráadásul szinte mindegyik homeopata magánrendelésen gyógyít, amiért sok pénzt kér. Ez a személyre szóló drága figyelem a titok nyitja, nem a homeopátiás szer.

Tény: A jó homeopata orvos valóban sokkal több időt tölt a betegével, mint egy átlagos hagyományos orvos. De sokan a normál háziorvosi praxis keretei között, ingyen is adnak ilyen tanácsokat, hatásosan.

A homeopaták válasza: A homeopátia nagyon jó eredményeket ér el gyermekek és állatok kezelésében is. Ráadásul pusztán beszélgetéssel még senkinek nem sikerült lázat csillapítania vagy kiütéseket elmulasztania. Ha az órákon át tartó személyes figyelem önmagában ilyen gyógyító erejű volna, akkor nem kellene sok embernek évekig pszichológushoz járnia. Elég lenne egy alkalom – mint ahogyan a homeopata orvosok számára gyakran ennyi kell.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Az immunrendszer működése
  • A betegségnek is van értelme
  • Mitől lesznek ellenállók a gyerekek?