Baba

Így gátolhatod meg, hogy sok mikroműanyagot nyeljen a gyerek a cumisüvegből

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében.
2020. Október 20.

Ezt egy nemzetközi kutatócsoport mutatta ki a Nature Food tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. A kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.

A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.

Mi az a polipropilén?
Egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki – hívták fel a figyelmet a kutatók. Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek. Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával.

Tippek, amelyekkel radikálisan csökkentheted a lenyelt mikroműanyag-mennyiséget

A szakemberek szerint a tápszer elkészítéséhez ne műanyag melegítőben (hanem üveg vagy rozsdamentes acélban) forraljuk a vizet és ne műanyag edényben keverjük be a tápszert, továbbá nagyjából 70 Celsius-fokos vizet használjunk a művelethez. További jó tanács: hűtsük le a kész tápszert szobahőmérsékletűre és öntsük át egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.A kutatók azt is javasolják, hogy ne melegítsük fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzuk erősen a cumisüvegben.A sterilizálás kapcsán nagyon fontos jó tanács, hogy a cumisüveget legalább háromszor öblítsük ki felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel

Forrás: MTI