Baba

Így legyen biztonságosabb a háztartás az újszülött számára

Az újszülött baba még nem áll készen arra, hogy kimásszon a kiságyból, a szájába vegye az apró tárgyakat, vagy felmásszon a lépcsőn. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kell néhány dologra odafigyelni, hogy biztonságos legyen a baba otthoni környezete.
2020. Július 24.
Így legyen biztonságosabb a háztartás az újszülött számára (Fotó: Getty Images)

A következő lehetséges veszélyzónákra nem árt figyelned, és újszülött számára biztonságossá tenned ezeket a pontokat a lakásban.

A baba alvókörnyezete

A bölcsőhalál megelőzése érdekében az újszülött babák alvásával kapcsolatban azt javasolják, hogy fektessék őket a hátukra, kemény matracon. Ne engedd, hogy bármilyen dolog legyen az ágyában, mint párna, plüss játék, paplan, stb. A meleg, egy részből álló ruházat jobb választás, mint a takaró, hiszen az is fulladásveszélyes lehet, akárcsak a rácsvédő.Arra is ügyelj, hogy a matrac szorosan illeszkedjen, hogy a baba ne eshessen be véletlenül a kiságy és a matrac közé, és azt is ellenőrizd, hogy a kiságyban ne legyenek hiányzó vagy törött részek, túl nagy rések.

A pelenkázó

Még a legkisebb babák is képesek megtalálni a módját annak, hogy leguruljanak a pelenkázó asztalról – ezért sem szabad felügyelet nélkül hagyni őket, egy pillanatra sem! A pelenkázóból pedig érdemes olyat választani, amelynek magasított oldalfalai vannak, hogy az izgő-mozgó babát is biztonsággal pelenkázhasd, öltöztethesd.A leesés elkerülésére léteznek kihajtogatható pelenkázó alátétek, matracok a pelenkacseréhez.

A fürdető környezet

A baba fürdetéséhez pont elég 5-8 cm-es víz, ennyiben kényelmesen át tudod törölni egy szivacs vagy textil pelus segítségével. Függetlenül attól, hogy kiskádban, dézsában, vagy akár a mosdókagylóban fürdeted a babát, soha nem szabad egy pillanatra sem magára hagynod, hiszen ez a kevés víz is fulladásveszélyes lehet!

Nehéz és törékeny tárgyak

Az olyan tárgyakat, mint a képkeretek, a kerámia szobrocskák, figurák, stb. tedd messze a kiságytól, hogy még véletlenül se eshessenek bele, és rá a gyermekedre.

Veszélyes helyen a bababútor

Tartsd távol a kiságyat, a pelenkázót az ablakoktól, reluxáktól, mobiltöltőktől, vezetékektől, stb., hogy ne érje el ezeket a baba. Az instabil bútorokat is érdemes még a baba érkezése előtt megfelelően rögzíteni.

Óvd meg az eséstől

Ha a baba a karodban van, egy esés katasztrofális lehet. A botlások, zuhanások elkerülésére érdekében érdemes éjjeli lámpákat használnod, csúszásgátlókat tenned a szőnyegek alá, korlátokat felszerelni a lépcsőhöz, és odafigyelni, hogy ne legyenek akadályok az utadban, hogy ne tudj megbotlani, miközben a kezedben van a kicsi.

Füstjelző

Az egész család biztonsága érdekében érdemes füstjelzőt, szén-monoxid jelzőt is beszereltetned, beszerezned a lakásba.Forrás: babycenter.com