Baba

Így nevezték el a hatvani inkubátorban hagyott kisfiút

A vér szerinti szülei még 6 hétig meggondolhatják magukat, és jelentkezhetnek a kisbabáért, aki addig is jó kezekben lesz.
2024. Április 28.
kisbaba

Nem sokkal éjfél után jelzett a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben elhelyezett babamentő inkubátor csengője, hogy újabb kisbabát helyeztek el benne.

A dolgozók gyorsan a gondjaikba vették a 3500 grammot nyomó kisfiút, aki a hetedik baba, akinek esélyt adott az édesanyja egy boldog életre. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kórház munkatársai választanak nevet a picinek, aki végül a Szombati Zsombor nevet kapta.

„A babamentő inkubátorok az egészségügyi intézmények védett, csendesebb területén vannak elhelyezve. Nálunk például a belgyógyászati osztály lépcsőházában található, a hozzá vezető út ki van táblázva. Használatát ábrákkal ellátott tájékoztató segíti, így könnyen bele lehet helyezni a babát. Az inkubátor jelzőrendszere késleltetetten lép működésbe, tehát csak azt követően jelez, hogy a szülő már magára hagyta a csecsemőt. Ilyenkor a belgyógyászati osztályon megszólal egy csengő. Az addig eltelt idő pont elég ahhoz, hogy a távozó ne találkozzon az egészségügyi dolgozókkal, nyugodtan el tudja hagyni az intézményt. A csengő megszólalása után az osztályról orvos és nővér érkezik az inkubátorhoz, ők veszik magukhoz a babát. Első lépésben megvizsgálják, majd állapotától függően elhelyezik. … A kórházban meghatározzák a baba születési idejét is, ami nem mindig egyszerű, leginkább a köldökzsinór állapota és néhány fizikális jel segíthet. Ezekből egyértelműen csak azt lehet megállapítani, hogy a kicsi fél napon belül jött-e világra, vagy pedig már néhány napos” – mondta korábban a Gyerekszobának dr. Szász Mária, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus főorvosa.

Nyitókép: Getty Images