Baba

Jövőre csak 30 év alatti nők kaphatnak babaváró hitelt

A jövő januárban bevezetésre kerülő fontos változás miatt 10-ből 6 pár el fog esni a lehetőségtől, hogy felvegye a babaváró hitelt.
2023. Szeptember 08.
terhes nő lakáskulccsal

A kormány döntésének értelmében jövő januártól csak olyan párok kapnak zöld utat a babaváró hitelkérelem benyújtása után, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét.

A Telex értesülése szerint az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben.

Kiket érint leginkább?

A hozzáértők becslése szerint a fővárosban élő párokat érintheti legfájdalmasabban a változás, ott ugyanis magasabb a 30 év fölötti igénylők aránya. A mostani szabályok szerint a pár nő tagja 18 és 41 év közötti lehet, januártól azonban jelentősen csökken a felső korhatár.

Átmeneti könnyítésként annyit lehetővé tesznek, hogy 2024-ben még igényelhetik a babaváró hitelt azok a 30 és 41 év közötti nők, akik igazolni tudják a várandósságukat.

A Telex kitért arra is, hogy a Budapesten új építésű lakást vásárlóknak több millió forintos extra kiadásra kell készülniük, jövő évtől ugyanis nem igényelhetik majd vissza utólag az 5 százalékos lakásáfát, hiszen ez a kedvezmény is kizárólag a csokkal érintett tranzakciók esetében érvényesíthető.

Nyitókép: Getty Images