Baba

Kétséges a tengervizes orrcsepp hatékonysága

Három korábbi, kellően alapos vizsgálat adatait, 618 beteg adatait elemezték. A legtöbb eredmény nem mutatott lényeges különbséget a tengervizes kezelés és a kontrollcsoport eredményei között.
2011. Március 14.

A kezelésnek kevés dokumentálható haszna volt. Egyik tanulmány 0,3 napos különbséget mutatott a gyógyulási időben (a nyolc naphoz képest), de ez statisztikailag nem jelentős különbség. Egy másik tanulmány szerint a kezelés hatására csökkent a táppénzen töltött idő.

Az akut felső légúti fertőzések (URTI) akár négy hétig is tüneteket okozhatnak. A közönséges nátha, a megfázások, az influenza, a torok- orr és orrmelléküreg-gyulladások gyakori fertőzések, melyek kellemetlenek, hátráltatnak a mindennapi tevékenységekben, és hozzájárulnak a munkahelyi hiányzásokhoz is.

A betegek leggyakrabban fájdalom- és lázcsillapítókat szednek, orrdugulást megszüntető, nyákoldó szereket-orrcseppeket és torokcukrokat használnak. Néha antibiotikus kezelésre is sor kerül, annak ellenére, hogy a megbetegedést leggyakrabban vírusok okozzák.

Az orr sós vizes illetve tengervizes kiöblítése gyakran alkalmazott kiegészítő kezelés krónikus, illetve allergiás orrmelléküreg-gyulladásokban, de keveset tudunk még hatásairól akut felső légúti fertőzésekben. A korábbi vizsgálatok adatai nem egységesek, más-más népességcsoportokon végezték a vizsgálatokat és más-más végeredményre jutottak. Ennek ellenére kevés meggyőző eredmény született a cseppek hatékony alkalmazásával kapcsolatban.

A sós vizes öblítés nem csökkentette elég hatékonyan a felnőttek tüneteit, alkalmazása esetén azonban csökkenhet a munkahelyi hiányzás hossza. Bár használata biztonságos, enyhe mellékhatások is kialakulhatnak, az alkalmazók közel felében kiszáríthatja az orrnyálkahártyát, illetve irritációhoz is vezethet. A kisbabák közel 40 százaléka nem tolerálja alkalmazását.

A közlemény a The Cochrane Database of Systematic Reviews második számában jelent meg 2011-ben. Sajnos a korábbi vizsgálatok túl kicsi esetszámot dolgoztak fel, ráadásul nagy volt az ismétlődés kockázata is, ezért nem lehet egyértelműen nyilatkozni a sós vizes illetve tengervizes orrcseppek használatáról. A jövőben nagyobb esetszámot vizsgáló felméréseket kell végezni, melyeket pontosan meg kell tervezni és szorosan kell ellenőrizni.

Cikkünk forrása itt található.

Babaszoba:

Jó kérdés, hogy vajon használnak-e azok a recept nélkül kapható szerek, amelyekkel a gyerekek felső légúti betegségeit próbáljuk kúrálni, és a tüneteket enyhíteni. Érthető a törekvés, hogy adni akarunk valamit, ami segít, ám a vizsgálatok általában nem igazolják e szerek hatásosságát, állapította meg nemrégiben egy több kutatás eredményét összegző szakcikk.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu