Baba

Királyi névadás – lány- és fiúnevek, amiket a brit királyi család ihletett

A brit királyi család tagjainak neve között sok szép akad. Ha még nem választottatok nevet a babának, talán éppen a következő listán bukkantok olyanra, ami tetszik.
2022. Október 05.
brit királyi család
Nevek, a brit királyi család nevei alapján.

A több mint 70 évid uralkodó néhai királynőnek, II. Erzsébetnek 4 gyermeke, 8 unokája és 12 dédunokája született. A következő listán az ő neveiket találjátok, magyarosított változatban – fussátok végig, ha még éppen névkeresésben vagytok!

Erzsébet Alexandra Mária

II. Erzsébet királynő az Elizabeth Alexandra Mary Windsor nevet viselte. Keresztnevei közül a héber eredetű Erzsébet jelentése az, hogy Isten az én esküvésem, a görög-latin Alexandra az embereket oltalmazót jelenti, míg a héber, bibliai eredetű Mária névnek számos jelentést tulajdonítanak, de ezek mind vitatottak.

Fülöp

II. Erzsébet 1947-ben házasodott össze Philip Mountbatten-nel, Fülöp herceggel. A görög eredetű név azt jelenti, hogy a lovakat kedvelő.

A néhai királynőnek 4 gyermeke született, név szerint Charles, Anne, Andrew és Edward.

Károly

Ma már III. Károly néven ismerjük a korábbi Károly herceget, aki II. Erzsébetet követte a trónon. A Károly névről úgy tartják, hogy török eredetű régi magyar személynév, ami a karvaly madár nevéből származik. Azonban a latin Carolusból származó germán Karl névvel is azonosították, aminek a jelentése szabad férfi, legény.

Anna

Anna hercegnő Károly után, a korábbi királynő második gyermekeként jött világra. Az Anna nagyon népszerű név hazánkban, egyike a leggyakrabban választott lányneveknek. A héber eredetű név jelentése Isten kegyelme, kellem, báj, kecsesség.

András

András herceg a néhai királynő és Fülöp herceg harmadik gyermeke. Az András jelentése férfi, férfias, és a név görög eredetű.

Eduárd, illetve Edvárd

Edward herceg neve is anyakönyvezhető magyarosított alakjában, mint Eduárd vagy Edvárd. A germán eredetű név jelentése a birtokát megőrző.

II. Erzsébet unokái

A korábbi királynőnek 8 unokája született: Peter, Zara, William, Harry, Beatrice, Eugenie, Louise és James. Nézzük az ő neveiket, Magyarországon is adható változatban.

Péter

A legidősebb unoka a most 44 éves Peter Phillips, Mark Phillips százados és Anna hercegnő fia. A Péter név héber-görög-latin eredetű, és a jelentése kőszikla.

Zara

A 41 éves Zara Tindall a húga Peter Phillipsnek. A Zara név héber vagy arab eredetű lehet, és hercegnőt jelent, illetve fényességet.

Vilmos

III. Károly és a néhai Diana hercegnő idősebb fia Vilmos herceg. A latin-germán eredetű név azt jelenti, hogy erős akaratú védelmező.

Harry

Vilmos herceg öccse Harry herceg, akinek a neve eredetileg germán eredetű – magyar változata azonban nem ismert. Hangzásában a legközelebb a Henrik áll hozzá, ami szintén germán eredetű, és a jelentése a körülkerített birtokán uralkodó.

Beatrix

Beatrix hercegnő András herceg és volt felesége, Sarah Ferguson idősebb lánya. A Beatrix név latin eredetű, és nagyon szép jelentéssel bír: boldogságot hozó.

Eugénia

András herceg és Sarah Ferguson fiatalabb lánya Eugénia hercegnő. Ez a név görög-latin-német eredetű, és igazán hercegnőhöz illő a jelentése: előkelő, jeles nemzetségből való.

Lujza

Lady Louise Mountbatten-Windsor Eduárd wessexi gróf és Zsófia wessexi grófné lánya, aki hamarosan 19 éves lesz. A Lujza francia-magyar eredetű, és a jelentése hírnév, háború.

Jakab

Lady Louise testvérének, a 14 éves James severni vikomt (algróf) keresztnevének magyar megfelelője a Jakab. Ez eredetileg egy héber, bibliai név, amely jelentése ismeretlen.

II. Erzsébet dédunokái

A néhai királynőnek 12 dédunokája született, név szerint: Savannah, Isla, George, Mia, Charlotte, Louis, Lena, Archie, August, Lucas, Lilibet és Sienna.

Szavanna

Savannah Phillips Peter Phillips és volt felesége, Autumn 11 éves lánya. A spanyol eredetű név szavannát jelent, illetve kopár földet.

Isla

Savannah 10 éves húga Isla, aki nevének nincs magyar megfelelője.

György

Vilmos herceg és Katalin hercegné legidősebb fia a 9 éves György herceg. A görög-latin eredetű név földművest, gazdálkodót jelent.

Mia

Zara Tindall és férje, Mike Tindall lánya a 8 éves Mia. A név a héber eredetű Mária név önálló rövidítése, és Magyarországon is anyakönyvezhető.

Sarolta

György húga a 7 éves Sarolta hercegnő. A török-magyar Sarolt, illetve Sarolta jelentése fehér-menyét, ezt a nevet kezdték használni a Charlotte magyarítására – a Charlotte eredetileg a Charles név női párja. Magyarországon adható a Sarlott név is, ami germán eredetű, és erős, nőies a jelentése.

Lajos

A 4 éves Lajos herceg Vilmos herceg és Katalin hercegné legkisebb gyermeke. A Lajos név germán-francia eredetű, a jelentése hírnév, háború.

Léna

Zara Phillips és Mike Tindall középső gyermeke Lena Tindall. A Léna név görög eredetű, a -léna végű utónevek utótagjának önállósulása.

Archie

Harry herceg és Meghan Markle idősebb gyermeke Archie Harrison Mountbatten-Windsor. A névnek nincs magyar megfelelője.

Augusztusz

Az 1 éves August Philip Hawke Brooksbank Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank gyermeke. Az Augusztusz latin eredetű név, ami magasztost, fennköltet jelent.

Lukács

A szintén 1 esztendős Lucas Philip Tindall Zara Phillips és Mike Tindall legkisebb gyermeke. A Lukács név latin eredetű, és lucaniai férfit jelent.

Lilibet

Lilibet Diana Mountbatten-Windsor Archie 1 éves húga, aki a nevét II. Erzsébet beceneve után kapta.

Sienna

Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi a legifjabb a dédunokák közül, ő Betrix hercegnő és Edoardo Mapelli kislánya. A nevének nincs magyar megfelelője.

Forrás: today.com

Nyitókép forrása: Chris Jackson/Staff/Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu