Baba

Zseniális paródiavideókat készít közösségi médiás csoportokról ez az anya

Parodizáló videókkal hívja fel a figyelmet egy fontos dologra ez az édesanya.
2023. Április 16.
(Kép forrása: @kanececi/TikTok)

A közösségi médiás anyacsoportokban természetesen lehet valóban hasznos segítséget, vagy éppen támogatást találni, erőt adó közösséget jelenthetnek, de sajnos nem ritkák a viták, a másik kioktatása, sőt, a mom-shaming, vagyis az anyaszégyenítés sem, a legkülönfélébb témák okán.

Cecilia Kane, aki TikTok-on Ceci néven készít videókat, akkor csatlakozott egy anyáknak szóló csoporthoz a Facebookon, amikor első gyermekével volt várandós, és itt feltett egy kérdést az epidurális érzéstelenítésről, mert éppen a szülési tervét szerette volna kitalálni, és arra számított, hogy kaphat némi információt, mondta el a Today-nek.

„Az emberek olyanokat mondtak, hogy »Lebénulhatsz«, »Idegkárosodást szenvedhetsz«, »Száz dolog van, ami rosszul sülhet el«. Mindenki a torkomnak ugrott, hogy csak megemlítettem a dolgot. Az egész félelmetes volt” – idézte fel a portálnak.

Kane aztán elkezdett paródiavideókat készíteni a Facebookos anyaszégyenítésről, amik sok szülőhöz eljutottak. Az egyik különösen nagy elérést hozó videójában például egy olyan anyát mutat be, aki újszülött babájával a kezében mondja el, hogy két napja szülte meg a kisfiát, császármetszéssel. „Csak tudatni akartam mindenkivel, hogy boldogok és egészségesek vagyunk” – mondja a videó elején.

Majd a kommentelőket is bemutatja, miközben minden hozzászólóként más-más tárgyakat egyensúlyoz a feje tetején. „Nos, technikailag ez nem szülés. De nagyon aranyos a baba” – mondja az első kommentelőként. „LOL – valóban? Ugyanabban a mondatban használta a szülés és a császármetszés szavakat?” – játszotta el az előző hozzászólásra reflektálót.

„Bocsánat, de a középiskolában vagyunk? Úgy beszélünk róla, mintha itt sem lenne?” – kérdezi. „Mégis mire számított? Ez egy nyilvános csoport.” (Ismerős érv…)

 

Kane a videóban a következő fiktív hozzászólásokkal folytatja:

„Gratulálok. Én mind az öt gyermekemet az otthonom kényelmében szültem.”

„OK. Most szeretnél egy aranycsillagot?”

„Nem tudom, miért ugranak bele olyan sokan annyira gyorsan a császármetszésbe, amikor a természetes szülés sokkal kifizetődőbb.”

„Miért foglalkozol egy ismeretlen ember szülési módjával?”

„A szülés a legtermészetesebb dolog, amit egy nő megtehet.”

„Igen, és néha a császármetszéssel történik.”

„Az nem szülés, ha nem hüvelyi úton szülsz.”

„Szégyen, hogy a kórházak továbbra is ráerőltetik a nőkre a császármetszéseket.”

„Igen, hogy merészelnek életmentő műtétet alkalmazni?”

„Ezt az orvosok mondják, hogy felszámolhassanak egy drága műtétet.”

A TikToker édesanya olyan témákkal is foglalkozott már a videóiban, mint például szoptatás és a tápszeres táplálás, az altatás, az alvástréning, a babagondozás. A kommenteket pedig nem szó szerint vette át a csoportokból, hanem olyasmikből ollózta össze, amiket az évek során látott már.

Kane videói vicces köntösben, de mégis egy fontos dologra mutatnak rá. Hiszen a segítséget váró szülők a hasonló kritikák miatt szégyent, bűntudatot is érezhetnek, és azt, hogy rosszul csináltak/csinálnak valamit.

A TikToker azonban hozzátette azt is, hogy az anyacsoportok csodálatos, támogató terek lehetnek, csak meg kell találni a megfelelőt. „Csak soha ne posztolj a gyereked evéséről, arról, hogy autósülésben ül, vagy bármit, ami az alvással kapcsolatos, mert elszabadul a pokol” – jegyezte meg viccesen. A többi videóját itt találod.