Baba

Különleges őszi hangulatú lánynevek

Akár ősszel születik a baba, akár csak szereted ezt az évszakot, több olyan névből is válogathatsz, amit az ősz inspirált.
2021. Október 13.

A névválasztást nagyban meghatározhatják olyan szempontok is, hogy mi minden áll közel a szülők szívéhez. A nagy kérdés már csak az, hogy az itthon is anyakönyvezhető nevek között található-e olyan, ami az adott kedvenchez kapcsolódik. Ha az ősz a favorit az évszakok közül, több névből is lehet szemezgetni.

Avarka – nemcsak azért van méltó helye az őszi nevek listájának tetején az Avarkának, mert névsor szerint haladva nem előzheti meg más, hanem azért is, mert ízig-vérig őszi név, kinek ne jutna eszébe az aranyló színekben pompázó avar az ősz szó hallatán? A névnapja is őszi ünnep, az elszórtan előforduló magyar eredetű név viselőit november 5-én ünnepeljük.

Bíborka – az arany, a barna, a narancs és az okker árnyalatok mellett a bíborszín is gyakori vendég az őszi tájban. A Bíborka név nemcsak erre a mesés színárnyalatra emlékeztet, hanem finom lenszövetet is jelent. Ebben a formában egészen feltörekvőnek számít, anyakönyvezhető azonban Bíbor, Bíbora és a meglepő Bíboranna formában is. A Bíborkák április 6-án ünneplik a névnapjukat.

Csende – az ősz az elengedés, a befelé fordulás és elcsendesedés időszaka is. A Csende és a Csendike név ennek szépségére emlékeztet mindannyiunkat. A Csende és a Csendike is ritkán választott magyar eredetű név és tartozik hozzá őszi névnap, november 18-án.

Cseperke – bár gombák minden évszakban kibújhatnak a földből, az esős őszi hónapokban gyakoribb vendégek a kertekben és a szabadban. Ez a magyar eredetű, elszórtan előforduló név azt jelenti, Csiperke. Névnapja tavasszal és nyáron van, március 1-jén és augusztus 7-én.

Fürtike – az egyik legtipikusabb őszi gyümölcs a szőlő, amit hatalmas fürtökben szednek a szüret alkalmával. Neked is ez jut eszedbe a Fürtike név hallatán? Ez a lánynév csak elszórtan fordul elő és magyar eredetű.

Gesztenye – amíg külön nem néz utána az ember, talán nem is gondolná, milyen sok gyümölcsnév szerepel az anyakönyvezhető nevek listájában. Ezek egyike az egyik legkedveltebb őszi finomság, a Gesztenye, ami magyar eredetű, elszórtan előforduló név. A Gesztenyéknek több névnapja is lehet az évben, melyek közül az őszre eső október 15-i tűnik a leginkább testhezállónak.

Őszike – külföldön egészen bevett szokás, hogy az évszakokról kapják a nevüket a gyerekek, így Autumn (= Ősz) is gond nélkül lehet egy újszülött baba. Hazánkban “csak” a Tavaszka vagy az Őszike anyakönyvezhető, mindkettő magyar eredetű név, a .jelentése pedig nem igen szorul magyarázatra. A csillagászati ősz az őszi napéjegyenlőség napján, szeptember 23-án kezdődik – nem a véletlen műve, hogy az Őszikék névnapját is ekkor ünneplik.

Tea – ez a görög-német eredetű, rendkívül ritka női név azt jelenti, istennő. Nekünk nem ebben a vonatkozásban jutott eszünkbe, hanem azért, mert a bekuckózós hideg estéken mindenki örül egy finom teának. A Dorotea rövidüléséből kialakult lánynévhez tartozó névnap december 19-re esik.