Baba

La Leche Liga: anyák az anyákért

Majdnem minden kismamával előfordul, hogy úgy érzi, nem tud továbblépni segítség nélkül: folyton sír a baba, kevésnek tűnik a tej. Fél siker, ha tudja, hol talál megbízható segítségre.
2011. Szeptember 16.

A La Leche Liga legfontosabb tevékenysége a szoptatást segítő anyacsoportok megszervezése. A találkozón kiderül, hogy mások is sokszor tanácstalanok, úgy érzik, elrontottak valamit. Itt viszont tapasztalhatják, hogy legtöbbször van megoldás. Nem ritka, hogy egy telefonbeszélgetés húzza ki az édesanyát a bajból. A La Leche Ligához befutó hívásokra mindig tapasztalt, a segítségnyújtás minden csínját-bínját ismerő anyák válaszolnak. Sokakon segítettek már a Liga füzetei, amelyek egy-egy szoptatással kapcsolatos kérdéskört tárgyalnak.

La Leche Liga: anyák az anyákért

A Szoptatás női művészete

A Liga leghíresebb könyve A szoptatás női művészete című könyv, mely a világ számos országában megjelent már, Magyarországon sajnos még nem. Ez mű a létező legjobb szoptatást segítő kiadvány, ami ötven év tapasztalatai alapján, az utóbbi idők kutatási eredményeit figyelembe véve készült el és újul meg – kiadásról kiadásra..

A Liga filozófiájának összefoglalását itt találod.

Fontos a tapasztalat

A La Leche Ligát amerikai édesanyák alapították 1956-ban. Nem orvosok és nem is tudósok voltak. Egyszerű kismamák, akik rájöttek, hogy valami nincs rendben, mert az anyák jó része problémákkal küzd, vagy egyáltalán nem szoptat. Az LLL alapítói rájöttek, hogy legjobban egymástól tanulhatnak, olyanoktól, akik kellő tapasztalat birtokában, megfelelő tudással felvértezve nyújtanak segítséget. Csak a megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező asszonyok adhatnak jó tanácsot, ezért azok lehetnek csoportvezetők, akik maguk is átélték a szoptatás szépségeit és nehézségeit, és a szakirodalomban is tájékozottak. Ennek köszönhető, hogy a Liga ma már elismert szaktekintély szoptatással kapcsolatos kérdésekben. LLL szoptatós baba-mama csoportok most már jócskán vannak: 14 működik Magyarországon, egy pedig Erdélyben. Ha csak teheted, már várandósan látogass el az egyikbe, ez a leghatékonyabb felkészülés a szoptatásra! A csoport találkozók nagyon hangulatosak, mindenki a kisbabájával jön, ha több van, akkor többel. Ezért persze alapzaj is van jócskán, de ez hozzá tartozik! Feltétlenül egészségesen menjetek, mert különben könnyen átragaszthatjátok a bacikat és vírusokat a többiekre. A csoportokon nem előadások hangzanak el, hanem nagyobb témák körül szövődik a beszélgetés. Itt mindenki kíváncsi rátok, ugyanakkor senki sem ítél el azért, ha valami nem megy tökéletesen. Sorstársakra akadhatsz, ha sokat vagy ha keveset hízik a gyereked, ha kényelmetlen a szoptatás, ha éjszakánként sokszor ébreszt a pici, vagy épp hallani sem akar a szilárd ételekről. A tutit persze ne várd, azt senki sem fogja neked megmondani, de korrekt információkat kaphatsz, hogy megtaláld a ti saját utatokat!

A telefonos és internetes tanácsadás, valamint és a szoptatási problémákkal foglalkozó 16 különféle füzet bárki számára elérhető.

Segíts te is, hogy segíthessenek!

A könyv kiadásához, a füzetek újranyomásához, külföldi szakirodalom beszerzéséhez, továbbképzések szervezéséhez támogatásra lenne szüksége a szervezetnek. Ez az egyetlen lehetséges anyagi forrás, mivel a tanácsadás minden formáját világszerte térítés nélkül, „csupán” lelkesedésből végzik az LLL tagjai. Számlaszámuk: OTP XI. kerületi fiók, 11711034-20810526

Forrás: Kismama magazin