Baba

Látogatóban az újszülöttnél

Végre a barátnőd is szült! Legszívesebben az első percben mellette lennél. A barátság megőrzése érdekében jobb, ha betartasz néhány szabályt.
2012. Április 05.

Nincs annál csodálatosabb, mint egy újszülöttel találkozni. Különösen akkor, ha a szülei a barátaink. De jusson eszedbe, hogy a szülők életében kevés fárasztóbb időszak van, mint ezek az első hetek a kisbabával. Alig néhány órát aludhatnak egyhuzamban, és lehet, hogy enni sincs idejük. Nem biztos, hogy az anya már fölépült a szülésből. Az első gyereke születése előtt általában nem gondol ilyesmire az ember, lehet, hogy utána is hamar elfelejti az első hetek nehézségeit. Idézd fel a szülés utáni napokat, ez segít megérteni az újszülött-látogatás etikettjét!

1. Moss kezet!

Amint megérkezel, az első utad vezessen a fürdőszobába, moss kezet. Amikor bemész a babához, nyugtasd meg a szülőket, hogy tiszta a kezed. Így nem fognak aggódni, ha a babához nyúlsz. Esetleg kérdezd meg, hogy szoktak-e valamilyen kézfertőtlenítőt használni, és hogy kaphatsz-e te is belőle. Biztos, hogy találsz a lakásban néhány literrel. Az újszülött immunrendszere még elég gyenge, főleg a családi környezetben már megszokott kórokozók ellen véd. Ha az anya náthás, az ő vírusai ellen a lepény és az anyatej nyújtotta védelem felvértezi a babát. Ám ha te idegen kórokozókat viszel a családba, a pici könnyen megbetegedhet. Így magától értetődik a második szabály.

2. Ne menj látogatóba, ha beteg vagy!

Ez csak természetes! – gondolod. Pedig ha tudnád, hányan szegik meg, mondván: ez csak egy kis nátha… Még egy kis nátha is megbetegítheti a babát. Várd meg, hogy teljesen meggyógyulj!

3. Ne menj későn, ne maradj sokáig!

Ez az egyik legfontosabb szabály. Lehet, hogy arra gondolsz, hogy a szülőknek szükségük van felnőtt-társaságra, miután egész nap mást sem csináltak, mint pelenkáztak, böfiztettek. Hidd el, nem ez az az időszak, amikor az áremelésekről, a focibajnokságról vagy a legújabb divatról szeretnének beszélgetni. Ne maradj sokáig, hacsak azért nem, hogy kivedd a babát a mama kezéből, amíg elmegy zuhanyozni. Lehet, hogy az anya szoptatni, fejni szeretne, vagy éppen nyugodt körülmények között hármasban akarnak babát fürdetni. És valószínű, hogy szeretnének minél hamarabb lefeküdni, hiszen éjjel bizonyára csak nagyobb megszakításokkal alhatnak.

4. Ha már ott vagy, segíts!

Ha gyakorlott babázó vagy, ajánld föl, hogy megfogod a picit, amíg apa és anya behozza a lemaradását, mondjuk, fürdik vagy fogat mos. Az is segít, ha készételt viszel ajándékba. Lehet, hogy a friss szülők egész nap nem ettek meleget.

5. Vigyél használható ajándékot!

Általában úgy érezzük, ha vendégségbe megyünk, vinnünk kell valamit. Ne áraszd el őket egy halom fölösleges „aranyos“ ajándékkal, alig született meg a gyerek, már tele a lakás plüssmacival… A babaruha sem biztos, hogy jó ötlet, lehet, hogy a méretet vagy éppen a szülők ízlését nem fogod eltalálni. Ők pedig nem szívesen mennek visszacserélni. Friss gyümölcsből, finom ételből sosem elég, de jó ötlet, ha veszel egy szép könyvecskét, ami első lesz a baba könyvespolcán. A vásárlási utalvány is jól jön, amelyet tetszés szerint beválthatnak idővel. Az se rossz, ha megkérdezed, mire lenne szükségük, hiszen nincs túl sok idejük vásárolni.

6. Légy tapintatos!

Ne várd el a szülőktől, hogy csinosak legyenek, hogy vendégként kezeljenek, kerüld a kritikát, és tartsd meg magadnak a tanácsaidat, ha nem kérdeznek. Persze ha kíváncsiak a véleményedre, oszd meg velük, de ne kérd számon, ha nem fogadják meg, amit mondtál.

A cikk eredetije itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Gyakrabban lesz légúti megbetegedése a koraszülötteknek
  • Újszülöttkori sárgaság
  • Újszülöttkori bőrbetegségek