Baba

Meg fogsz lepődni, milyen keresztneveket adnak legtöbben második névként

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy ezt a listát is az évek óta stabilnak tűnő, divatos keresztnevek uralják!
2022. November 15.
Újszülött kisfiú
Ezek a leggyakoribb második keresztnevek

A legnépszerűbb utónevek listáját hosszú évek óta a Hanna, az Anna, a Zoé, a Léna és a Luca vezeti a lányok esetében, a fiúknál pedig a Levente, a Máté, a Dominik, a Bence és az Olivér uralja az élmezőnyt. Kíváncsi vagy, hogy mi a helyzet a másodikként választott keresztneveket illetően?

Hazánkban legelőször az 1894. évi XXXIII. törvény szabályozta a névadást, ami 1952. december 31-ig volt hatályban. Ezt követte az 1952. évi XIX. törvényerejű rendelet, amely először mondta ki, hogy Magyarországon a gyerekek születési anyakönyvi kivonatába legfeljebb két keresztnév kerülhet. Ezt a törvényt azóta többször is módosították apróbb kiegészítésekkel, az adható keresztnevek számát illetően azonban nem történt változás.

Az 5 leggyakoribb második lánynév

A lányoknál az első keresztnévként bronzérmes Anna viszi a pálmát, a tavalyi évben kereken 500 kislány második neve lett ez a héber eredetű név, ami azt jelenti, nőiesség, kellem, báj.

A második helyre szintén egy olyan lánynév került, ami első névként is óriási népszerűségnek örvend, ez pedig nem más, mint a Zoé. 420 kislány kapta második keresztnévként ezt a görög eredetű nevet, ami azt jelenti, élet, az élet forrása.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az első névként leggyakrabban választott Hanna került, ami 336 kislány második keresztneve lett. Ez a bibliai név azt jelenti, kegyelem, könyörület.

A negyedik helyen igazán érdekesen alakulnak a számok: a Róza nevet 291 kislány kapta második utónévként, ami több, mint amennyien első névként kapták. Latin eredetű és annyit tesz, rózsa.

Az ötödik helyen egy viszonylag ritka, ám csodás hangzású női név áll: Milla. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a név magyar eredetű, és a Kamilla önállósult becézője.

Újszülött baba az anyukájával

Gondoltad volna, hogy ezek az utónevek a befutók második keresztnévként?

Az 5 leggyakoribb második fiúnév

Az első helyen a László áll, a tavalyi évben összesen 453 újszülött kisfiú kapta ezt második keresztnévként. Továbbra is gyakori névnek számít, amiben minden bizonnyal szerepe van pozitív jelentésének. Ez a szláv eredetű férfinév annyit tesz, hatalom, dicsőség.

A második helyen egy jóval új keletűbb utónév áll, ami nem más, mint a Noel. Első névként is sok kisgyereknek választották, amivel a legnépszerűbb nevek top100-as listáján a 6. helyre került, második névként 375 kisbaba kapta. Ez a fiúnév francia eredetű, és azt jelenti karácsony, karácsonykor született.

A bronzérmet egy régi vágású név szerezte meg: az István 367 tavaly született kisfiú második neve lett. A görög-német eredetű utónév azt jelenti, virágból font koszorú. Bár jóval kevesebben adják már ezt a nevet, mint évtizedekkel ezelőtt, a legnépszerűbb top100-as listájába azért ugyanúgy bekerült, és első keresztnévként is a 34. helyig jutott.

A negyedik helyre a József került, amit az előző évben 345 baba kapott második keresztnévként. Ez a név héber, bibliai eredetű, és azt jelenti, Jahve gyarapítson.

Az ötödik helyen holtverseny alakult ki, mind a Zoltán, mind a János nevet 304 tavaly született kisfiú mondhatja magáénak második keresztneveként. A Zoltán magyar-török eredetű férfinév és azt jelenti, uralkodó, míg a János héber-latin gyökerekkel rendelkezik és annyit tesz, Isten kegyelme.

(Fotó: Getty Images)