Ellentmondóak az érvek a mikrohullámú energiával főzött vagy melegített ételben levő veszélyes anyagváltozásokról, ugyanakkor ez hagyományos sütés-főzéskor is előfordulhat, ha például odakozmál az étel, vagy többször felhevíted az olajat.
A mikrohullámú sütő által kibocsátott rövid elektromágneses hullámok ugyanolyanok, mint amit a rádió, tévé, telefon, navigációs és szatellitrendszerek sugároznak, és amelyek ma már az életünkhöz tartoznak. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelned a mikró használatánál.
A mikróban nem egyenletesen melegszik az étel, egy része már forró lehet, míg máshol még hideg. Fontos, hogy alaposan keverd össze a pürét, mielőtt a kisgyereknek adod. A cumisüvegben melegített italt hosszú nyelű etetőkanállal keverd meg, összerázáskor ugyanis rengeteg apró levegőbuborék kerül bele, ami felfúvódást okozhat. A folyadék különösen gyorsan felmelegszik, nagyobb a forrázás veszélye.
Egyes műanyagokból a meleg hatására egészségre ártalmas anyagok válhatnak ki. Csak olyan edényt használj, amelyen feltüntették, hogy mikrohullámú sütőbe tehető.
Régi vagy sérült készülék ajtaján, belső rácsszerkezetén kiléphet az elektromágneses sugárzás, ezért vidd el szerelőhöz, ha az ajtó kicsit laza, rosszul tömít. Ne engedd a gyerkőcnek, hogy az ajtóhoz közel hajolva lessen be a működő gépbe.