Baba

Még több veszélyes anyaggal szennyezett gyümölcsöt eszünk

Ami nem is csoda, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbb káros növényvédő szert. Szám szerint 50-et, az 55 anyagból.
2022. Május 25.
Rengeteg veszélyes anyaggal szennyezett gyümölcsöt eszünk (fotó: Getty Images)

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert – írja a Telex.  A Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya szerint azonban ahelyett, hogy csökkentek volna ezek a szerek, még nőtt is a káros anyagokkal szennyezett gyümölcsök mennyisége.

Nálunk főleg, a 2019-es hivatalos adatközlés szerint a Magyarországról származó cseresznyék 50 százalékában mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat, amiben semmi meglepő nincs, mert Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból.

Az európai trend az, hogy a 12 legmérgezőbb peszticidet azonnal tiltsák be és az 55 nagyon káros peszticidet 2030-ig teljesen vonják ki.

A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem ezek a legkárosabb növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben találhatók meg az európai élelmiszerekben.

Az Európában termesztett gyümölcsfajták elemzése szerint 9 év alatt 53 százalékkal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben

  • majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezek a hatóanyagok
  • a cseresznyék fele volt szennyezett
  • az almák egyharmada volt szennyezett

Nálunk különösen rossz a helyzet, a PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó cseresznye 50 százalékában, a fejes saláta 38 százalékában, az alma 34 százalékában és az uborka 32 százalékában lehetett kimutatni a legveszélyesebb hatóanyagok maradványait.

Forrás: Telex.hu