Baba

Még visszaigényelheted az adókedvezményt

A családi adókedvezmény a családosok jövedelmének összevont adóalapját, azaz az összes bruttó keresetet csökkentő kedvezmény. Fontos, hogy már a magzat 91 napos korától érvényesíthető és az is nagyon lényeges, hogy visszamenőlegesen is kérhető.
2017. Február 15.

A családi adókedvezmény tehát a családosok összes bruttó keresetének adóalapját csökkentő kedvezmény. Ha a jövedelemből nem érvényesíthető a kedvezmény teljes egészében, akkor a járulékokból is levonható. Tehát az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból.

Hogy mekkora az adókedvezmény mértéke, az egyrészt a gyermekek számától függ, másrészt pedig attól, hogy hány évesek és közoktatásban tanulnak-e a gyerekek.

Két fogalommal operálunk a családi adókedvezmény meghatározásakor: az egyik a kedvezményezett eltartott. Ez azt jelenti, hogy olyan gyermekről beszélünk, aki után jár a családi pótlék (tehát 16 éves korig alapból, hiszen eddig tart a tankötelezettség, ha utána is közoktatásban tanul, akkor 20 éves korig, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig 23 éves koráig) illetve nagyon lényeges, és kevesen tudják, hogy ugyanide soroljuk a magzatot a betöltött 91.naptól.

A másik fogalom, ami szükséges a családi adókedvezmény megállapításához az eltartottak száma: olyan gyerekekről beszélünk, akik után már nem jár a családi pótlék, de a családban élnek. Az eltartottak után pénzre nem vagy jogosult, de befolyásolják az adókedvezmény mértékét. Ilyen eltartott lehet például a felsőoktatásban tanuló 20 év feletti gyermek.

A családi adókedvezmény az adóalapot csökkenti, vagyis ennyivel kisebb bruttó bért vesznek figyelembe az adóelőleg kiszámításánál, magyarán így kevesebbet kell adóznod. Idén egy gyermek után 66.670, két gyermek után 100.000, három vagy több gyermek után 220.000 forinttal csökken az adóalap gyermekenként.

Biztosan igénybe vetted a maximális kedvezményt?

A kiszámításhoz tehát először is azt kell megnézni, hogy hány eltartott gyermek van, majd azt, hogy ebből hány kedvezményezett eltartott gyermek.

1 gyermek esetén, ha ő kedvezményezett eltartott is, akkor 10 ezer Ft a kedvezmény.

2 gyermek esetén, ha csak az egyik kedvezményezett eltartott, akkor 15 ezer Ft, ha mind a ketten, akkor 30 ezer Ft a kedvezmény.

3 gyereknél: 1 kedvezményezett eltartott esetében: 33 ezer Ft, 2 kedvezményezett eltartottnál 66 ezer Ft, ha pedig mind a három kedvezményezett eltartott, akkor 99 ezer Ft a kedvezmény.

4 gyereknél: 1 kedvezményezett eltartott esetében: 33 ezer Ft, 2 kedvezményezett eltartottnál 66 ezer Ft, ha három kedvezményezett eltartott, akkor 99 ezer Ft, ha mind a 4 gyermek kedvezményezett eltartott, akkor pedig 132 ezer Ft a kedvezmény.

A bérjegyzékben rendszerint látható, mennyi kedvezményt kaptunk.

A családi adókedvezményt az a szülő, nevelőszülő vagy gyám, illetve az ő házastársuk, élettársuk veheti igénybe, aki személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkezik, és családi pótlékra jogosult.

Ha az egyik szülő (nevelőszülő vagy gyám, stb) nem tudja kihasználni maximálisan az adókedvezmény mértékét, akkor a másik szülővel meg is osztható a kedvezmény.

Fontos adalék az adóbevallások beadási határideje:

– február 27. – az egyéni vállalkozók szja bevallása

– május 22. – Az alkalmazottak szja-bevallás végső határideje

A kedvezményt a munkáltatónak leadott adóelőleg-nyilatkozattal érvényesítheted.

Ha valamiért az egyik hónapban (vagy akár egész évben) se te, se a társad nem éltetek a családi kedvezménnyel, a következő adóbevallásnál visszaigényelheted az összeget.

Kapcsolódó cikkeink:

Változások a családok életében 2017-től

A családi adókedvezmény 2017-ben