Baba

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás minden friss édesanyának jár, ha megfelel néhány előírásnak. Lássuk, melyek a 2018-as szabályok, hogyan lehet igényelni az összeget, és pontosan mekkora támogatásról van szó!
2017. Február 06.

Anyasági támogatás

Mi az az anyasági támogatás?

Az anyasági támogatás egy gyermekenként járó egyszeri juttatás, melyet a baba születését követő hat hónapon belül igényelhetsz.

Ki kaphat anyasági támogatást?

A támogatásra az a magyar, vagy Magyarországon jogszerűen tartózkodó külföldi édesanya jogosult, aki a várandóssága alatt legalább négyszer vett részt terhesgondozáson. Ha a baba koraszülött, akkor egy alkalom igazolása is elegendő. A juttatást akkor is megkapja a szülő, ha a pici halva született. Amennyiben az anya halálozik el, a támogatást az apa, vagy a gyermeket gondozó személy igényelheti.

Ugyancsak jogosult a juttatásra az örökbefogadó szülő, ha a baba születésétől számított hat hónapon belül jogerősen engedélyezték az örökbefogadást, illetve a gyám, ha a pici – szintén a születését követő hat hónapon belül – a gondozásába kerül.

Anyasági támogatást kaphat a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyerek anyja vagy gyámja is, és ha rendelkeznek magyar igazolvánnyal, a határon túliaknak is járhat a támogatás.

Mikor nem jár az anyasági támogatás?

A szabályok szerint nem adható anyasági támogatás annak a szülőnek, aki örökbe adja a gyermeket, vagy ha a gyámhatóság határozata alapján a baba kikerül a családból. Azonban ha az örökbeadási hozzájárulást a szülők visszavonják, illetve ha a gyámhatóság megszünteti az eljárást, és a kicsi még nem töltötte be a fél évet, a juttatás is igényelhető.

Mekkora az anyasági támogatás összege?

Az anyasági támogatás az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodik, amely 2007 óta 28.500 forint. Egy gyermek után ennek a 225%-át, vagyis 64.125 forintot, ikergyermekek után pedig babánként a 300%-át, 85.500 forintot kaphat a szülő (tehát pl. a hármas ikrek után 3×85.500=256.500 forint támogatás jár).

Hol lehet igényelni az anyasági támogatást?

A juttatás igényléséhez a “Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című formanyomtatványra van szükség. A kitöltött űrlapot személyesen vagy postán is leadhatod a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán, járási hivatalában, a helyi kormányablaknál vagy a munkahelyeden, ha az társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik. Ha rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval, akkor elektronikus úton a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján keresztül is intézheted az igénylést. Nagyon fontos figyelni a határidőre, a kérelmet a baba hat hónapos kora előtt add be!

Milyen iratokat kell benyújtani az anyasági támogatás igényléséhez?

A formanyomtatvány mellé az alábbi iratok másolatát kell csatolnod:

– valamelyik személyazonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.),

– külföldieknek a magyarországi tartózkodásra jogosító irat (pl. bevándorlási vagy letelepedési engedély, EU Kék Kártya),

– magyar igazolvány,

– a szülész-nőgyógyász, a szülésznő vagy a védőnő igazolása a várandósgondozáson való részvételről (ha az édesanya a terhesség idején legalább öt hónapig külföldön volt, akkor ennek bizonyításával kiválthatja a terhesgondozásról szóló igazolást!),

– ha a magzat halva született, akkor az ezt igazoló okirat,

– ha az édesanya hunyt el, akkor a halotti anyakönyvi kivonat,

– örökbefogadásnál az örökbefogadás engedélyezéséről szóló végzés, gyámságnál a gyámrendelő határozat,

– az örökbefogadást engedélyező nyilatkozat visszavonása, vagy a gyámhatósági eljárás megszüntetéséről szóló határozat.

Hogyan kapod meg az anyasági támogatást?

Az illetékes járási hivatal vagy a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal az anyasági támogatási kérelmet a megérkezése utáni nyolc napon belül bírálja el. Ha a dokumentumokat a munkahelyeden adtad be, akkor az három munkanapon belül továbbítja az iratokat a megfelelő járási hivatalhoz. A jogerősen megítélt családtámogatási ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság utalja kifizetési utalványon (postán) vagy a megadott bankszámlaszámra.

Kapcsolódó cikkeink: