Baba

Anyasági támogatás 2018 – Mit kell tudnod róla?

Anyasági támogatás minden frissen édesanyává vált nőnek jár, amennyiben a szülés utáni 6 hónapban benyújtja az erre vonatkozó kérelmet. Összegyűjtöttük számodra a leghasznosabb tudnivalókat a támogatásról, és azt is, mekkora összegre vagy jogosult.
2017. December 30.
Anyasági támogatás 2018 - Mit kell tudnod róla?

Mikor vagy jogosult a támogatásra?

A szülést követően az a nő nyújthatja be kérelmét az anyasági támogatásra, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén pedig legalább egyszer – részt vett várandósgondozáson. A támogatás abban az esetben is megilleti őt, ha a gyermek halva született.

Az anyasági támogatást az édesanya helyett igénybe veheti az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték, illetve a törvényes gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül, jogerős határozat alapján az ő gondozásába kerül.

Az anyasági támogatás kapcsán a legjelentősebb változás, hogy 2018. január 1-jétől bővül a támogatásra jogosultak köre – írja a hvg.hu. Így már anyasági támogatást kaphat a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyerek anyja vagy gyámja is, és ha rendelkeznek magyar igazolvánnyal, a határon túliaknak is járhat a támogatás.

Ki nem igényelhet anyasági támogatást?

Abban az esetben, ha a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához vagy a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján gyermekvédelmi gondoskodásban részesül, és így kikerül a családból, nem jár az anyának a támogatás. Viszont ha a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták, vagy a gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, így a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről, jogosulttá válik az anya a támogatásra, amennyiben a szülést követő 6 hónapban benyújtja az erre vonatkozó kérelmet.

Mekkora összegre számíthatsz?

Az anyasági támogatás egy alkalommal kerül folyósításra, összegét a gyermeked születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegéből tudod kiszámítani. Egy gyermek esetén az összeg a nyugdíjminimum 225%-ával – ez 64.125 forintot jelent, míg ikergyermekek esetén a 300%-ával – ez pedig 85.500 forintot jelent a jogosult édesanyának.

Hogyan igényelheted meg?

Az anyasági támogatás iránti igényedet a “Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című formanyomtatvány kitöltésével tudod benyújtani. A nyomtatványban szerepel az is, mely iratokat, iratmásolatokat vagy köteles benyújtani ahhoz, hogy az igényedet jóváhagyják. A formanyomtatvány tartalmazza a kérelemhez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét.

A kérelemről az igénylő lakóhelye szerinti illetékes megyeszékhely járási hivatala dönt, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely. A kérelmet az igényelbíráló szerv az annak megérkezését követő naptól számított nyolc napon belül köteles elbírálni, és ha jogerős határozattal megállapítják a támogatást, azt a Nyugdíjfolyósító folyósítja a számodra.

Kapcsolódó cikkeink családi támogatások témában:

Csecsemőgondozási díj – CSED 2018

GYET 2018 – Hogy igényelhető, és mekkora az összege?

Családi pótlék 2018