Baba

Megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetését

Az Országgyűlés kedden elfogadta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt.
2020. Június 16.
Megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetését (Fotó: Getty Images)

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot a képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá – írja az MTI. Az Országgyűlés a jogszabályban felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ennek megfelelően a kormány dönt a veszélyhelyzet megszüntetéséről, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény pedig az időpont ismertté válása után veszti hatályát. Ez az a jogszabály, amellyel a parlament meghosszabbította a kormány által március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet és ez tette volna lehetővé, hogy a kabinet akkor is hozhasson rendkívüli rendelkezéseket, ha az Országgyűlés a járvány miatt nem ülésezik.

Varga Judit igazságügyi miniszter május végén azt közölte, a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án szűnhet meg.

A kormány azonban továbbra is szükségesnek tartja több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését. A parlament Gulyás Gergely javaslatára 135 igen, 54 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.

Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik. Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat – kivéve ha annak hatályát a kormány meghosszabbítja.

Ezzel összefüggésben hoztak további döntéseket is:

  • Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a különös méltánylást érdemlő esetekben az alóla való felmentésre.
  • Döntöttek arról, hogy a a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban a honvédség fegyverrel működhet közre.
  • Beleírták a katasztrófavédelmi törvénybe, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben – a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.
  • Továbbá a törvény december 31-ig megerősíti a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre. 

Mindezeken kívül a törvény tartalmaz rendelkezéseket például az iskolákban, a szakképzésben a tanév befejezéséről, egyes vállalati adónemek bevallásának elhalasztásáról, az egyes ágazatokat megillető adó- és járulékkedvezményekről, a Széchenyi Pihenő Kártyára adható béren kívüli juttatás emeléséről és mentesítéséről a szociális hozzájárulási adó aló, vagy a lejáró szociális és családügyi ellátások meghosszabbításáról.

Továbbra is lehet 15 ezer forintig érintéssel, PIN-kód nélkül fizetni év végéig, míg az ingyenes parkolás július 1-jéig marad, a vendéglátóhelyeknek pedig szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetnie.

A járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra különleges szabályokat fogadtak el, ez többek között azt tartalmazza, hogy az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett, ha az ügyfél ezt elfogadja. Rögzítésre került az is, hogy a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg a rendezvények helyszínén való tartózkodásra. A veszélyhelyzet idején lejárt okmányokról is döntöttek: ezek a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek, így lesz idő a pótlásukra.

Forrás: MTI