Baba

Mi az a tejkő és milyen tüneteket okoz?

Mitől alakul ki a tejkő? Mi köze a szoptatáshoz és befolyásolja-e a baba táplálását?
2024. Április 21.
szoptatás
Kép: Getty Images

A tejkő a mellbimbó felszínén megjelenő fehér, fényes és sima, apró, pötty- és grízszerű képződmény. Előfordul, hogy több is megfigyelhető a mellbimbón. A kicsapódott fehérje összetömörül, és elzárja az anyatej útját. Kialakulását elsősorban a tejtermékek illetve az oxalát tartalmú ételek (sóska, paradicsom) fogyasztása okozhatják, de gyakran áll a háttérben az, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot.

Ilyen tüneteket okoz

Sajnos előfordul, hogy szoptatáskor tűszúrásszerű fájdalmat okoz, bár nem mindenkinél. Mivel elzárja az anyatej útját, ezért a mellben csomók alakulhatnak ki, ami érintésre fájdalmas lehet, melegebb a bőrfelszín, és mivel a tej nem tud maradéktalanul kiürülni, a mell egyre jobban telítődik. A fájdalom mellett lázzal is járhat.

Mi a teendő a tejkővel?

Mivel a tejkő fájdalmas szoptatással járhat, ezért logikus lenne, hogy itt abba is marad a szoptatás, de épp az ellenkezőjét kell csinálni: a tejkő kimozdításának legjobb módja a minél gyakoribb szoptatás. Bizonyos szoptatási póz jobban segíti a tejkő kimozdítását, a négykézláb történő testhelyzet, valamint a finom masszírozás is hatékony módja annak, hogy megszabaduljunk tőle. Segíthet a kézi fejés is. Olívaolajos húzópakolás is segíthet: a mellbimbót be kell kenni olívaolajjal és rátenni egy forró vízbe áztatott vattát vagy textilt. Erre helyezz rá egy nejlont és erre egy kis textil darabot. Amikor a meleg vatta kihűl, cseréld le egy újabb meleg darabra. Egy napnál tovább azonban ne folytasd a húzópakolás felhelyezését. Jó eséllyel fellazítja a tejkövet, így szoptatáskor a baba ki tudja üríteni a mellet. Ha semmi nem segít, akkor mindenképp fordulj szoptatási tanácsadóhoz.

Amit még érdemes megtenned, és ez megelőzésként is tanácsos: sok folyadékfogyasztás, a tejtermékek és a zsíros ételek kerülése.