Baba

Miért „C”-alakú az újszülöttek gerince?

És hogyan alakul ki a későbbi formája?
2023. Május 09.
anya újszülöttel
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy azt a Gyógyhírek cikke is írja, az egészséges gerincoszlop hátulról tekintve egyenes, míg oldalról nézve pedig kettős „S”-alakú.  Ez azt jelenti, hogy van görbület a nyak alatt, egy másik irányú ív a hát közepén, és még egy ív a hát alsó részén.

Azonban időbe telik, amíg ez a forma kialakul, és az újszülöttek esetében a gerincnek még „C”-alakja van. Ahogy a Today’s Parent is írja, csupán egy nagy görbület.  Ami érthető is, ha belegondolunk abba, hogy hogyan helyezkednek el az anyaméhben a babák, összegömbölyödve. Ez az oka annak is, hogy a babák gyakran visszagömbölyödnek magzatpózba, hiszen a gerincük számára ez a legkényelmesebb pozíció.

Valójában a gerinc csak a magzati fejlődés során veszi fel a „C”-alakot, ahogy a baba növekszik, és eredetileg egy egyenes vonalból indul ki. Amikor az újszülött világra jön, a gerince még nem fejlődött ki teljesen, és még mindig nagyon rugalmas.

A „C”-alakból a dupla „S”-alak idővel fejlődik ki, amikhez a mozgásfejlődés fontos állomásaira van szükség – a fej emelésére, majd a kúszásra, mászásra és járásra. Az egészséges gerincforma kialakításához szükséges izomfejlődéshez pedig a rendszeres hason töltött időre is szüksége van a picinek.

A pocakidő segíti a baba nyak-, váll- és hátizmainak erősödését, megtanulja a pici a fej megtartását, és így elkezdődik a görbület kialakulása a nyaknál (nyaki homorulat). Egyúttal pedig elindítja a mozgásfejlődésnek azt a folyamatát is, ami az átforduláshoz, a mászáshoz, és majd a járáshoz is vezet – ami a másik görbületet (ágyéki homorulat) is kialakítja.

A Gyógyhírek szerint a gerinc végleges formája majd a serdülőkor elejére alakul ki. Azonban az izomzatnak még ez után is nagy szerepe van abban, hogy megtartsa a gerincoszlop alakját és funkcióját.