Baba

Miért kíméli a térdét a baba?

Genetikai program alapján zajlik a mozgásfejlődés.
2007. November 10.

A negyedik és a kilencedik hónap között a baba a vízszintes testhelyzetből a függőleges felé tör: először hason fekvésből nyújtott karral feltámaszkodik, körbeforog, majd térdét behajlítva rugózik négykézláb előre-hátra, oldalra kiül, támasz nélkül szabadon ül, hason csúszik, kezével előrehúzza magát, lábfejével is segít az előrehaladásban, végül négykézláb váltott kézzel és lábbal halad előre. Ebből a helyzetből emelkedik majd fel.

Nincs jelentősége, hogy ezek közül a mozgásformák közül melyiket részesíti előnyben a baba. Előfordulhat, hogy üldögélve, a popsiján csúszik előre.

Izmai és egyensúlyérzéke mindenképpen fejlődik, és bőséges tapasztalatokat szerez testével és környezetével kapcsolatban. Ám a babák mintegy tíz százaléka teljesen kihagyja a járást előkészítő mozgásformákat. Aggodalomra csak akkor van ok, ha más téren elmaradást, érdektelenséget tapasztalunk a babánál.

Semmiképpen nem kell függőleges helyzetbe emelve járni tanítani, a bébikompok pedig éppenséggel hátráltatják a mozgásfejlődést. Kínáljunk nagy mozgásteret a babának, ezzel segíthetjük elő leginkább a fejlődését.

Ezek a cikkek is hasznosak lesznek:

Így fejlődik a mozgás

Mozgás és finommozgások

Ki a járókából!

Az állástól a biztonságos járásig

Forrás: Kismama magazin