Baba

Mikor tér vissza a menstruáció szülés után?

Vajon nagy általánosságban a szülés után mikor tér vissza a menstruáció? Min múlik, mikor számíthatunk rá?
2024. Március 04.
baba anya
Kép: Getty Images

Az, hogy a menstruáció mikor tér vissza a szülés után gyakran azon is múlik, hogy az anya szoptat-e és ha igen, mennyi ideig. Aki nem szoptat, az általában a szülés után körülbelül 6-8 héttel számíthat arra, hogy visszatér a menzesze. Aki szoptat, annál azonban változhat, mikor kezd ismét menstruálni, lehetséges, hogy a szoptatás ideje alatt egyáltalán nem lesz menstruációja. De vannak olyanok is, akiknek visszatérhet néhány hónap múlva, függetlenül attól, hogy szoptatnak.

Aki szoptat, annak miért tér vissza a menstruáció később?

Ennek hátterében a hormonok állnak: a prolaktin, az anyatej termelődéséhez szükséges hormon ugyanis elnyomhatja a reproduktív hormonokat. Emiatt pedig nem szabadul fel petesejt, nem történik meg a peteérés, ami nélkül pedig valószínűleg nem fogsz menstruálni. Amikor visszatér a menstruáció, az is okozhat változásokat az anyatej termelődésében, a hormonális változások ugyanis hatással lehetnek az anyatej mennyisége, összetételére és ízére is. Ezek a változások azonban nem túl meghatározók, és nem befolyásolják azt, hogy tudod-e szoptatni a gyermekedet.

Szükség van a szoptatás alatt fogamzásgátlásra?

Egyesek úgy gondolják, hogy a szoptatás természetes fogamzásgátlóként is működik. Bár a szoptatás csökkenti a termékenységet, még nem garantált, hogy nem esel teherbe. A szoptatás fogamzásgátló hatása a kizárólagos szoptatás esetén érvényesül. Ha visszatér a menstruációd a szoptatás alatt, akkor nem érvényesül a fogamzásgátló hatás, kizárólagos szoptatás esetén sem. A menstruáció előtt azonban már megkezdődik a peteérés, így már a menstruáció visszatérte előtt is teherbe lehet esni. Abban az esetben, ha nem szeretnél ismét teherbe esni, javasolt valamilyen fogamzásgátlási módszert bevetni.

Amikor újra kezdesz menstruálni, valószínűleg az első ciklusod nem olyan lesz, mint a terhesség előtt volt. A szervezetednek ismét alkalmazkodnia kell az újabb változáshoz. Tapasztalhatsz például:

  • a szokásosnál erősebb vagy éppen kevésbé fájdalmas görcsöket
  • kisebb vérrögöket
  • erősebb vérzést
  • fokozott fájdalmat
  • szabálytalan ciklusokat