Baba

Minden napra egy üzenet szívünkért

A szív világnapján ebben az évben a gyerekek szívének védelme áll a középpontban. Mert csak egészséges gyerekből lehet egészséges felnőtt.
2013. Szeptember 24.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén is megrendezi a Szívünk Napja elnevezésű rendezvényt a Szív Világnapján, szeptember 29-én 10 órától a Városligetben. Az idei rendezvény házigazdája Détár Enikő és Rékasi Károly.

Az immár hagyományosnak mondható Szívünk Napja rendezvény középpontjában ebben az évben a gyerekek és a nők egészségmegőrzése, a család egészsége áll. A Társaság hangsúlyozni kívánja, hogy csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt, éppen ezért már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a mindennapi mozgásra.

Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért. Nem beszélve arról, hogy hazánkban az utóbbi években megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott.

Ugyanakkor egyre gyakoribbak az olyan – korábban a felnőttekre jellemző – betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Néhány szülő nem gondolja végig, hogy a gyermeknek adott egészségtelen nassolnivalókkal olyan folyamatokat indíthatnak el, amelyek felnőtt korban komoly következményekkel járhatnak, és akár szív- és érrendszeri betegséghez is vezethetnek.

A szervezők ingyenes egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket. A szakemberek az értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, hogyha bármelyik eredménye nem ideális. A szervezők véleménye szerint ugyanis most az egyik legfontosabb, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

A kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. A programot sztárfellépők is színesítik. Emellett a helyszínen egy üzenet formájában bárki fogadalmat tehet, hogy ezentúl mit tesz meg szíve egészségéért.