Az ismerős kismamák szerint egy csomó dolgot nem szabad enni a szoptatási időszak alatt, bizonyos ételekből viszont naponta és sokat kellene fogyasztani. Szívesen olvasnék erről részletesebben!
L. Kinga
Ha eddig nem sok figyelmet szenteltünk az egészséges táplálkozásnak, a szoptatás megkezdése éppen megfelelő alkalom a változtatásra, a teljes értékű étrend bevezetésére. Természetesen senki sem kötelezhető arra, hogy grammra kiszámítsa az ideális tápanyagbevitelt, és csak bioételeket fogyasszon.
Az viszont minden kismamától elvárható, hogy kialakítsa a körülményeihez képest lehető legegészségesebb étkezési szokásokat: fogyasszon változatosan elkészített gabona- és zöldségételeket, állati alapanyagokból a jó minőségűt (kevésbé zsírosat) válassza, egyen rendszeresen friss, nyers gyümölcsöt, zöldséget, és az ételek elkészítésénél a kíméletes eljárásokat részesítse előnyben. Ebben az esetben kicsi az esély arra, hogy étrend-kiegészítőket kell szednie várandósság és szoptatás alatt.
Mit ehet a szoptató anya?
Kezdetben volt a madártej
Nálunk hagyományosan a madártej az a desszertféleség, amiről sokan úgy tartják, növeli a tejmennyiséget. Ezért szinte minden gyermekágyas kismama megkapja a maga adagját a rokonságtól. Valójában nem tanácsos literszámra fogyasztani, hiszen jelentős mennyiségű cukrot és tejet tartalmaz, tejmennyiséget növelő hatását pedig semmi sem bizonyítja. A vajúdás és szülés fáradalmaitól megéhező nőnek egészségesebb falatokra van szüksége.Étrendje legyen változatos, rostdús. Biztosítani kell, hogy bármikor ételhez juthasson, amikor megéhezik. Sajnos a legtöbb kórházban egyik feltétel sem teljesül hiánytalanul, ezért jobb, ha eleve megbeszéljük családtagjainkkal, hogy már ebben az időszakban is gondoskodjanak rólunk. Arra is számítani kell, hogy az első hetekben nehezen tudunk időt szakítani főzésre, evésre. Ekkor is elkél a családtagok segítsége, de úgy is megoldhatjuk a problémát, hogy a szülés előtti hetekben lefagyasztunk néhány adag ételt.Finom falatok a kórházban
- natúr joghurt gyümölccsel, aprított, reszelt zöldségfélékkel
- teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
- halételek, szardíniakrém, párolt csirkehús
- friss zöld saláták, később hozzáadható olívaolajas, citromos öntettel, pirított barnakenyér-kockákkal
- aszalt gyümölcsök
- hántolt napraforgó- és tökmag
Még enni sincs időm!
Az első otthon töltött hetek, hónapok során gyakran elhangzik ez a mondat, pedig fontos volna, hogy napjában többször értékes táplálékhoz jussunk. Alapelv, hogy a szoptatás normális, természetes folyamat, ezért nem teremthet olyan helyzetet, amikor nem jut idő táplálkozásra, fürdésre és hasonlókra. Nagyon jó útmutató a szervezet tápanyag- és folyadékigényére az éhség és a szomjúság. Nem kell kettő helyett enni, és nem kell többet inni, mint amennyit tényleg megkívánunk.Bizonyos bonyolult hormonális folyamatok miatt a túl kevés és a túl sok folyadék fogyasztása egyaránt csökkentheti a tejtermelést. Jobb a szervezet jelzéseire hallgatni. Ez természetesen nem vonatkozik azokra a kismamákra, akik különleges állapotuk (cukorbetegség, felszívódási zavar, anyagcsere-betegség, anorexia, illetve bulímia) miatt dietetikus vagy más szakorvos segítségére szorulnak napi étrendjük és étkezési szokásaik kialakításában. Jó megoldás, ha minden szoptatás előtt magunk mellé készítünk egy tálcát, rajta egy-két pohár gyümölcslével, teával, ásványvízzel, kis szendvicsekkel, egészséges falatokkal. Miközben a baba szopik, édesanyja se maradjon éhes!Tipp
Gyorsan elkészíthető, tartalékolható
- Süssünk félkészre néhány durumlisztből készült pizzalapot, majd fagyasszuk be. Bármelyik évszakban pillanatok alatt tápláló, ízletes ételt készíthetünk belőle. Friss paradicsommal, olívaolajjal, fokhagymával, friss kerti fűszerekkel, mirelit vagy friss zöldséggel, hallal, sajtkockákkal megrakva tizenöt perc alatt készre süthetjük. Az előkészületek éppen tíz percig tartanak!
- Az olasz konyha másik remeke, a spagetti is ideális étel elfoglalt, fáradt anyáknak. A durumtészta tíz perc alatt kész, a paradicsomos, változatos önteteket nagy mennyiségben készítsük – ne sajnáljuk belőle az illatos rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát és vöröshagymát sem -, majd kis adagokra osztva fagyasszuk le. Már csak egy kis reszelt sajt kell a tetejére!
Mi megy át a tejbe?
A szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban legtöbbször az a kérdés merül föl, hogy mi okoz a babának hasfájást. Számtalan egészséges és finom alapanyag (kelkáposzta, bab, borsó, karfiol, hagyma) kerül feketelistára anélkül, hogy valaha is bizonyították volna hasfájást okozó hatását. A puffasztó és fűszeres ételek többségét kerülik a szoptató anyák, pedig a hüvelyesek nagyon fontos, teljes értékű fehérjeforrásaink.A tapasztalatok szerint azonban nincs értelme valamit eleve kihagyni az étrendből. Csak akkor tartózkodjunk bizonyos ételektől, ha úgy tűnik, valóban nyugtalan lett tőle a kisbaba. Ebben az esetben tartsunk két hét szünetet, majd újra próbálkozhatunk a “gyanúsított” ételféleség fogyasztásával. Ha ekkor is visszatér a probléma, néhány hónapig ne együnk abból az alapanyagból.A tapasztalatok szerint hat hónapos kor tájékán csökken a kisbabák érzékenysége, s lassan valamennyi ételt visszavehetjük étrendünkbe. Régi tévhit, hogy a tehéntej fokozza a tejelválasztást. Ma inkább azt mondjuk: csínján bánjunk a tehéntejjel, mert a tejfehérje-allergiára hajlamos gyerekeknél kólika-szerű tüneteket okozhat, ha az anya túl sok tejet iszik. Ezért nem javasoljuk például a madártej rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztását.Gyakori kérdés az is, hogy van-e túl híg, gyenge anyatej. A fő tápanyagok szintje állandó az anyatejben. Ha a kismama hiánybetegségben szenved (A– vagy B-vitamin hiánya van), az anyatej is szegény lesz ezekben az anyagokban. Ebben az esetben nem a gyereknek van szüksége kiegészítésre, hanem az ő szervezetét kell “feltölteni” a szükséges anyagokkal. A táplálék összetétele befolyásolja ugyan az anyatejben található zsírok összetételét, de nem a mennyiségét. Csak szélsőséges alultápláltság esetén fordul elő, hogy zsírszegény lesz a tej, de igény szerinti szoptatás esetén még így is magához veszi a baba a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.Az elégtelen tejmennyiséget az esetek túlnyomó többségében a nem megfelelő szoptatási gyakorlat, vagy a kisbaba rossz szopási technikája okozza. Nem köménymaglevessel és különböző gyógyteák fogyasztásával érhetjük el a tejmennyiség növekedését, hanem elsősorban igény szerinti szoptatással, a cumi használat, teáztatás következetes mellőzésével.
A baba egészségére!
Napi egy-két pohár kávé, vagy ünnepélyes alkalmakkor elfogyasztott pohár bor nem árt meg a kisbabának. Az alkoholról azonban jó tudni, hogy korlátlanul átjut az anyatejbe: a tej alkoholszintje azonos a véralkohol szinttel. Nem ajánlatos tehát szoptatás mellett rendszeresen iszogatni. Nagyon csalóka lehet, ha az anya a veszélyesnek tartott gyógyszeres terápia helyett gyógynövényteák fogyasztását választja. A gyógynövények közt is van néhány, ami károsan hathat a kisbabára, viszont a gyógyszerek többsége nem ártalmas.Betegség esetén szoptatáspárti orvoshoz forduljunk, így elkerülhetjük, hogy indokolatlanul elválasszuk a babát, vagy értelmetlenül szenvedjünk bizonyos tünetektől, amelyek a szoptatás mellett is kezelhetőek lennének.
A szoptatás alatti evés-ivás nem tilos, sőt, kifejezetten kényelmes megoldás!Kapcsolódó cikkeink szoptatós étrend témában:
- Mit egyen a szoptató anya? A 10 leggyakoribb tévhit
- Hiedelmek a szoptatós étrendről
- A szoptató anya étrendje
Forrás: Kismama magazin