Baba

Mit jelent a név és a szám a tubusokon?

Ha tudni szeretted volna, hogyan készülnek a homeopátiás gyógyszerek, és mit jelenthetnek a tubusokon, dobozokon látható feliratok, ez a cikket feltétlenül el kell olvasnod!
2010. Július 27.

Alapanyagok

A homeopátiás szerek nagyrészt (60-70%-ban) növényekből készülnek!Például: Arnica montana, Aconitum napellis, Bellis perennis, Symphytum officinale

Ásványi szerek adják a szerek 20-30%-át.Például: Argentum nitricum, Sulfur

Állati eredetű a szerek kb. 5 %-a.Például: Apis mellifica, Cantharis, Sepia

A homeopátiás szerek törzskönyvezett gyógyszerek, az alapanyagok leírása a mindenkori vonatkozó, hivatalos gyógyszerkönyv előirataiban található meg, ugyanígy a homeopátiás szerek készítésének folyamata is. A homeopátiás alapanyagokra vonatkozó előírások, direktívák a legszigorúbbak!

Mindenféle növényvédő, rovarirtó szertől mentesnek kell lennie a növénynek és begyűjtése nagyon körültekintően történik! A gyűjtéstől, az alapanyag származásától kezdve a kész homeopátiás szerig a dokumentáció nagyon szigorú! A növényekből alkoholos kivonatot készítenek, így készítik elő a hígításra. A nem oldódó ásványi anyagokat finom porként használják fel, és az első pár lépésben porként hígítják.

Mi szerepel a homeopátiás szerek tubusán?

Például: Arnica 15 CH golyócska. Mit jelent ez?

Arnica: azt jelenti, hogy miből, milyen növényből vagy ásványi esetleg állati alapanyagból készült a homeopátiás szer, ebben az esetben ez az Arnica montana, a hegyi árnika növény.

15 CH: a homeopátiás szerek lépésenkénti hígítással készülnek, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben az ARNICA növényből készült alkoholos oldatból (őstinktúrából) kivesznek 1 részt (például 1 ml-t) és ezt egy másik üvegben hozzáadják 99 rész (a példánál maradva 99 ml) megfelelő százalékú alkoholhoz, mint oldószerhez.

És ezt az elegyet tízszer egy kemény, de rugalmas felülethez hozzáütik, azaz dinamizálják. Így készül el az 1 CH potencia.

Az elkészült 1 CH potenciából kivesznek megint 1 részt (pl. 1 ml) és ezt egy újabb üvegben hozzáadják 99 rész (99 ml) megfelelő százalékú alkoholhoz és tízszer egy kemény, de rugalmas felülethez ütik, azaz dinamizálják – így készül el a 2 CH oldat.

És ezt ismétlik 15 alkalommal összesen, így készül el a 15 CH oldat, ahol a 15 a hígítások és dinamizálások számát jelenti, a CH pedig azt, hogy ezek a hígítások 1:100 arányban történtek meg!

Golyócska: az elkészült 15 CH alkoholos oldattal szacharóz vagy szacharóz/laktóz golyócskákat itatnak át, ez a folyamat az impregnálás.

A golyócskákat hagyják megszáradni, vagyis az alkohol elpárolog és a golyócskákat becsomagolják üvegbe, vagy műanyag tubusokba.

Az így elkészült homeopátiás szerek a monokomponensű szerek.

A monokomponensű szerek csomagolásán nem találhatunk indikációt!

Potenciák/Hígítások

A hahnemanni gyógymód egyben különleges gyógyszergyártási módszer kifejlesztését is jelentette, melynek szabályai a mai napig érvényesek. Az őstinktúrákat (ősoldatokat) ritkán alkalmazzák közvetlen terápiára, viszont a különböző hígítású homeopátiás készítmények kiindulási anyagául szolgálnak.

Hahnemann a tízes és százas potenciák készítésénél kifejezetten a “több edény” módszer alkalmazását írja elő. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hígítás számára új edényt alkalmaznak, amelybe a mindenkori hígítandó potenciát és az oldószert pontosan belemérik.

A másik eljárás az úgynevezett egyedényes eljárás, mely Korsakoff nevéhez fűződik. Ez azon az elven működik, hogy a megtöltött üveg kiürítésekor egy kevés az üveg falára tapad az üveg adhéziós sajátosságától és a kiindulási anyag felületi feszültségétől függően. A kiöntés után visszamaradó mennyiség a kiindulópontja a következő potenciának. A módszert általában nagyon magas hígítások előállítására használják.

A potenciák kiválasztása

Erősségük alapján a potenciákat három részre bontjuk. Megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas potenciát.

Alacsony potencia:TM, D2-D6, 5 CH.

Közepes potencia:D12, 9 CH.

Közepes-magas potencia:D30, D200, 15 CH, 30 CH

Igen magas potencia:200 és 1000 CH és felette. Ezek használatát csak orvosi megbeszélés alapján javasoljuk.

Az alacsony és részben a közepes potenciák fizikai, testi tüneteket gyógyítanak. A magas hígítások alkalmazásánál már számos tünet pontos egyezése szükséges a gyógyszerképpel. Pszichés problémákra, tünetekre, krónikus betegségekben is javasolhatók, emiatt ritkábban vagy rövidebb ideig kell szedni őket.