Baba

Mitől sebes a mellem?

Repedező, viszkető bőr, hólyagok, piros kiütések, hámlás - olyasmihez kellett hozzáérnünk, ami túlérzékenységi reakciót váltott ki. A kontaktallergia leggyakoribb tünetei a gyerekek és felnőttek 10-20 százalékánál fordulnak elő.
2011. Július 23.

Ágnes (28)

Ágnes mellén a szoptatás idején alakult ki a kontaktallergia egy speciális formája. A bimbóudvar repedezett, hámlott, rendkívül érzékeny és vörös volt. Először persze a sokat és hosszasan szopó csecsemőt hibáztatták, hogy biztosan “kiáztatta” a mellbimbót. Erről azonban szó sincs, a mellbimbó bírja a szopással járó igénybevételt, ez önmagában nem okoz ilyen súlyos, gyulladásos tüneteket.

A páciens részletes kikérdezésekor azonban kiderült, hogy a probléma a baba két hónapos korában jelentkezett először. Akkor váltott öblítőszert, amelyet minden mosásnál használt. A melltartóban levő öblítőszer-maradványokat a szoptatáskor a mellen maradó babanyál és tejcseppek mozgósították, s ez okozta a bőr súlyos felmaródását.

Megoldás

A gyulladás az orvos által felírt szteroidos kenőcs hatására gyorsan javult, majd az öblítőszer elhagyása, és a mosott ruha alapos átszellőztetése, kinti szárítása után nem is tért vissza. Hasonló esetben jól kiegészíti a kezelést a mellbimbó bőrének impregnálása lanolinnal vagy méhviasz tartalmú mellbimbókenőccsel.

Hasonló eredetű panaszok a legváltozatosabb testtájakon is előfordulhatnak, például a hason, a szemen.

Zita (34)

Zita igyekszik magától távol tartani a fémtartalmú ruhaneműket, ékszereket. Ahol a farmernadrágja gombja a hasához ér, szinte véresre vakarja a bőrét. Ugyanez a helyzet hátul, melltartója parányi fémkallantyúinál. Ha egy picit is hozzáérnek a bőréhez, folyamatos viszketést tapasztal. De említhetnék a nyakláncokat, bizsukat is, amelyek még arra is képesek, hogy felhólyagosítsák a bőrt a nyakán.

Az egész 17 éves korában kezdődött, amikor az addigi konszolidált aranyfülbevaló helyett divatos bizsut rakott a fülébe. Csak néhány óra hosszat volt bent az új szerzemény, de ez is elég volt ahhoz, hogy hetekig tartó, nedvedző, fájdalmas gyulladás alakuljon ki a kis lyuknál és környékén. Ezután egyre sokasodtak panaszai, míg végül kiderült, nikkel allergiától szenved.

Megoldás

Hasonló esetben az allergiát kiváltó fémek kerülése a legjobb megoldás. A minimum 18 karátos arany, a titánium és többnyire az ezüst ékszerek nem okoznak gondot, mivel ezek nem oxidálódnak természetes körülmények közt, így az izzadsággal keveredve nem oldódnak ki belőlük fémsók, amelyek a bőrsejtek bizonyos fehérjéihez kapcsolódva allergénként működhetnének. Segíthet néhány apró trükk: a melltartó kapcsához kicsi texilnyelvet varrva akadályozhatjuk az érintkezést.

Az ékszerek, bizsuk irritáló fémalkatrészeit kenjük be két-három réteg színtelen körömlakkal, ez rövid időre biztosan lehetővé teszi a viselést. A divatos fülbevalókhoz, nyakláncokhoz vásároljunk vagy készíttessünk arany illetve ezüst alkatrészeket. Igyekezzünk olyan nadrágot vásárolni, amely hagyományos gombbal záródik.

Laura (42)

Serdülő kora óta viselt kemény kontaktlencsét teljesen panaszmentesen. Bár azt már megszokta, hogy augusztusban, a parlagfűszezon közepén véresre dörzsöli viszkető szemét, újdonság volt, hogy lassan az egész évre kiterjedt az “allergiaszeon”, ráadásul a kontaktlencse egy-két órás viselés után úgy elhomályosult, mintha valami szennyeződés rakódott volna le rajta. Mint kiderült, ennek a kontaktlencse alapanyagával szembeni allergiás reakció, és az ennek során termelődő váladék volt az oka.

Megoldás

Ahogy a www.kontaklencsehordok.hu honlapról is kiderül, hatalmas a választék különféle kontaktlencse típusokból. Míg a hőskorban, a múlt század húszas éveiben még üvegből készültek a lencsék, ma már nagyon sokféle, gyökeresen különböző alapanyagot használnak, leggyakrabban akrilát vegyületeket, amely viszonylag gyakran okoznak allergiát. Ha erre gyanakszol, derítsd ki a használt lencse anyagát, és próbálj ki más, hasonló adottságú, de másból készített lencséket.

Előfordulhat az is, hogy nem a lencse, hanem a felhelyező vagy tároló oldat a ludas, például tiomerzál tartalma miatt. Erre a lehetőségre akkor is gondolni kell, ha a panaszok évek óta minden gond nélkül használt folyadék miatt merülnek fel, hiszen az allergizálódás bármikor bekövetkezhet. Végleges megoldást jelenthet a lézeres szemműtét, amellyel megszüntethető például a rövidlátás.

Így mutatják ki

Ha kontaktallergiára gyanakszol, a leghelyesebb, ha szakorvoshoz, allergológushoz fordulsz. A tünetek ugyanis sokszor nehezen különböztethetők meg más, hasonló betegségektől, például valamilyen irritáló anyag miatti bőrgyulladástól, atópiás ekcémától, illetve az olyan bonyolultabb esetektől, amikor több probléma egymásra rakódott. Előfordul például, hogy az eredetileg atópiás ekcéma miatt szteroidkenőccsel kezelt beteg épp a szteroidkenőcsre válik allergiássá.

A vakarás, dörzsölés pedig felszíni hámsérülést okoz, ami eleve megkönnyíti bármiféle kontakt allergia kialakulását. Az elhanyagolt gyulladás nagyon gyakran felülfertőződik, s a végeredményt az orvosnak kell kibogoznia, értelmeznie, hiszen négy különböző betegség rakódott egymásra.

A kontaktallergén kimutatására az úgynevezett epikután tesztet használják. A 33 leggyakoribb allergént tartalmazó kivonatok mindegyikéből minimális mennyiséget a páciens hátára juttatnak, majd az eredményt 24, 48 majd 72 óra múlva leolvassák. Létezik fogászati kontakt allergének kimutatására szolgáló 15-ös sor, és 24-es fémallergia sor is. Beutaló nélkül körülbelül 15 ezer Ft.

A vérből végzett specifikus (vagyis az adott allergénre jellemző) IgE vizsgálat többek közt gyerekeknél ajánlott, akiknél a bőrteszt még nem kivitelezhető, illetve különösen előnyös lehet akkor, ha a páciens bőre épp nagyon gyulladt, ez ugyanis lehetetlenné tenné az epikután teszt értékelését. A 33 allergént vizsgáló gyermek panel ára beutaló nélkül 10 ezer Ft.

Amikor a fény is árt

A kontaktallergiás megbetegedések különleges válfaja, amikor az allergén csak napfény hatására okoz tüneteket, pontosan azokon a testrészeken, amelyeket ér a fény, ugyanis ultraibolya sugárzás hatására aktiválódik az anyag. Furcsa, de leggyakrabban éppen a különböző napozószerek, fényvédő krémek egyes hatóanyagai okozzák a bőrgyulladást.

Folytasd a leggyakoribb kontaktallergének megismerésével!