A legjobb a saját készítésű, friss étel.
Állag: Olyan állagú ételt adjunk, amivel szerencsésen megbirkózik. Normális dolog, ha alkalmanként emésztetlen ételmaradékot találunk a gyermek pelenkájában, de ha ez rendszeres, akkor térjünk vissza egy kis időre még a pépes ételekhez. A gyermek étele legyen nedvdús és könnyen nyelhető. Az áttört, pépes, vagdalt ételt felengedhetjük forralt vízzel, anyatejjel, tápszerrel, az étel levével (ha nincs megsózva), gyümölcslével vagy joghurttal (hat hónapos kortól).
Hőfok: Az ételt mindig hűtsük langyosra.
Új ételhez szoktatás: Minden egyes új étellel külön kínáljuk meg a gyermeket, és hagyjunk ki egy napot, mielőtt újra adnánk neki belőle, hogy lássuk, mint reagál rá. Amennyiben hasmenést, rosszullétet, kiütést okoz, jó néhány napig ne kínáljuk vele újra.
Ízesítés: Ne használjunk fűszert, a só károsíthatja a fiatal vesét, és a gyermek egyébként is az enyhe ízeket kedveli.
Ami kerülendő: Legalább négy hónapos korig kerüljünk mindent, ami sós, magas zsírtartalmú vagy erősen fűszerezett, tehát nem ajánlatos a szalámi, szalonna, sózott hal, sűrített tej és tejszín. Mézet legalább egyéves koráig ne adjunk a gyermeknek.
4-6 hónap között
Állag: Adjunk félfolyós, csomómentes pürét.
Elkészítés:
|
6-8 hónap között
Állag: Az ételeket vagdalva vagy őrölve, folyadék, vagy joghurt hozzáadásával. Kínáljuk a gyermeket nyers zöldségdarabkákkal.
Gyümölcs/főzelék elkészítése:
- gondosan hámozzunk,
- dobjuk el a csutkát,
- törjük át vagy őröljük.
Hús/hal elkészítése:
- vágjuk le a zsírt, bőrt,
- grillezzük vagy főzzük,
- csontozzuk ki gondosan,
- vagdaljuk apróra.
Egyéb adható ételek: máj, sajt, túró, főtt tojás, gabonaneműek, paszternák, karalábé, tök, cékla, paradicsom, édes kukorica, szárított sárgabarack áztatva.
Ami kerülendő: keksz, sütemény, fagylalt, édes tészta, zsírban sült ételek.
8-9 hónaposnak
Állag: Szoktassuk a gyermeket a darabosabb ételekhez. Sokféle ennivalót adjunk a gyermek kezébe.
Gyümölcs/főzelék elkészítése:
- gondosan hámozzuk,
- dobjuk el a csutkát, szárakat,
- ha nyers, szeljük hosszú darabokra vagy reszeljük,
- ha főtt, vágjuk össze vagy törjük át, de hagyjunk benne darabokat.
Hús/hal elkészítése:
- vágjuk le a zsírt,
- süssük roston, pároljuk
- vagy főzzük vízben, darabosra vagdaljuk
Egyéb alkalmas ételek: pirítós, vörös hús, házilag készült étel
10-12 hónaposnak
Állag: A gyermek már úgyszólván mindent eszik, amit a család, csak fel kell neki vágni harapásnyi falatokra. Változatlanul kerüljük a főzésnél a sót.
Főzelék/gyümölcs elkészítése:
Egyéb alkalmas ételek: sertéshús (ha jól meg van főzve), erősebb ízű zöldségek, pl. káposzta, zöldpaprika, paradicsom (a héját húzzák le). Ami kerülendő: fűszeres, zsíros vagy sós ételek, cukros ételek, gyümölcsszörpök. |
VI.évf./2.sz.
Forrás: Baba Magazin