Baba

Nem nagyobb az ételallergia kockázata a császármetszéssel születetteknél

Egy új kutatás szerint nem befolyásolja a szülés módja az ételallergia kialakulását a gyerekeknél az első életévben.
2022. Május 19.
Nem nagyobb az ételallergia kockázata a császármetszéssel születetteknél (fotó: Getty Images)

A Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) által vezetett és a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban közzétett kutatás szerint nincs összefüggés a szülés módja és az ételallergia kialakulása között.

A vizsgálatba 2045 csecsemőt vontak be, 30 százalékuk császármetszéssel született. A császármetszéssel született babák 12,7 százaléka, míg a hüvelyi úton születettek 13,2 százaléka volt ételallergiás. Az ételallergiának ahhoz sem volt köze, hogy a császármetszést megelőzte vajúdás vagy, ahogy az sem, hogy programozott vagy sürgősségi volt-e a műtét.

Az allergia és császármetszés közötti kapcsolat úgy merülhet fel egyáltalán, hogy a műtéti úton születettek nem találkoznak az anya hüvelyében lévő hasznos baktériumokkal, ami támogatja az immunrendszer fejlődését, illetve a csecsemő mikrobiomjának összetételét befolyásolja. Úgy tűnik azokban, hogy ez a körülmény mégsem játszik jelentős szerepet az ételallergia kialakulásában.

A kutatóintézet egy másik allergiával kapcsolatos vizsgálatából az derül ki, hogy a mogyoróallergia 30, a tojásallergia 90 százaléka hatéves korig megszűnik, azaz a gyerekek kinövik. Az eredmények szerint azok a csecsemők, akiknek korán és súlyos ekcémájuk alakul ki, illetve több dologra is allergiások, kisebb valószínűséggel lesznek tojás- illetve mogyoróallergiások.

Rachel Peters a MCRI kutatója, egyetemi docens szerint ezeket a csecsemőket célzottan kellene vizsgálni és az ételallergia új kezelési módszereit, pl. az orális immunterápiát is alkalmazni náluk.

Nicole McEvoy 3 éves kislányánál, Moiránál hat hónapos korában diagnosztizáltak tojásallergiát, miután életveszélyes allergiás reakciót váltott ki egy aprócska tojásrántotta. A kislány anafilaxiás sokkot kapott. “A családunkban nem volt allergiás, így eszünkbe sem jutott, hogy valamelyik gyermekünk ételallergiás lehet” – fogalmazott az anya.

“Amikor még csecsemő volt, könnyebb volt ellenőrizni, hogy mit eszik, de most, hogy Moira már óvodába, játszóházakba és születésnapi zsúrokba jár, mindig ott van a fejünkben, hogy véletlenül kaphat valami tojástartalmú ételt” – mondta. “Az a tudat, hogy a tojásallergia 90 százaléka hatéves korig elmúlik, sok reményt ad és rendkívül bátorító” – mondta. “Óriási megkönnyebbülés lenne, ha az iskolakezdésre kinőné a kislányunk az allergiát, és nem kellene aggódnia amiatt, hogy élete hátralévő részében kerülnie kell mindent, amiben tojás van.”

(Cikk forrása: medicalxpress.com)