Baba

Nem oltatnak a szülők, egyre több a kanyarós

Egy év alatt négyszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma Európában. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy egyre több szülő nem adatja be gyermekének a kanyaró elleni védőoltást.
2018. Február 22.
Nem oltatnak a szülők, egyre több a kanyarós Európában

A WHO adatai szerint 2016-ban 5273 kanyarós megbetegedést regisztráltak, egy évvel később már több mint 20 ezren betegedtek meg és 35 ember halt meg kanyaróban. A járvány szakemberek azzal magyarázzák, hogy a szülők nem oltatják be a gyerekeiket a betegség ellen – írja a hvg.hu.

A kanyaró megbetegedés 15 országban terjedt el jelentős mértékben. A legtöbb megbetegedést Romániában regisztrálták, szám szerint 5562-en lettek kanyarósak. A helyi hatóságok ennek a kétszeresét jelezték.

De sokan betegedtek meg Olaszországban és Ukrajnában is. Ukrajnában a vakcina is elfogyott, ezért a magyar kormány nyújtott segítséget, több ezer oltással segítve meg Kárpátalját.

Magyarországon a WHO adatai szerint tavaly 36 kanyarós esetet regisztráltak. Magyarországon 1969 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 1989-től két alkalommal kapják meg a gyerekek az oltást (15 hónaposan és 11 évesen) azért, hogy a védettség hosszabb ideig tartson.

Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Forrás: HVG.hu