Baba

A kanyaró terjed, oltóanyag nincs

Gyorsan terjed a kanyaró Kárpátalján, és már két hete elfogyott az oltóanyag. A kárpátaljai kormányzó szerint a kanyaró gyors terjedésért az egészségügyi tárca a felelős, ugyanis nem volt elegendő vakcina, amivel beolthatták volna a gyerekeket.
2018. Január 23.
A kanyaró terjed, oltóanyag nincs

Hennagyij Moszkal, kárpátaljai kormányzó szerint süket fülekre találnak az oltóanyagra vonatkozó kéréseik. A kanyaró gyors terjedésért az egészségügyi tárcát teszi felelőssé, ugyanis hiányoznak a kanyaró elleni oltóanyagok, csakúgy, ahogy a mumpsz és a rubeola elleni vakcinák is.

A Técsői járásban két hétre járványszünetet rendeltek el az összes óvodában és iskolában, olyan mértékben növekszik a kanyarós megbetegedések száma.

A kanyaróval fertőzöttek 78 százaléka 17 év alatti gyerek, a megbetegedések fő oka pedig az, hogy nem tudták őket időben beoltani, mert nem volt elég vakcina. Kárpátalja továbbra sem kap elég oltóanyagot, a védőoltások kevesebb mint egyharmada érkezett meg tavaly. A kárpátaljai kormányzó Magyarországhoz fordult humanitárius segélyért, hogy elegendő vakcina kerüljön a térségbe.

Az egészségügyi tárca szerint minden régióban elegendő vakcina van, de a kormányzó szerint ez hazugság, ráadásul a kéréseiket semmibe veszik. Hozzátette azt is, hogy ha a kanyaró halálos áldozatokat követelne, akkor a teljes felelősség az egészségügyi minisztérium vezetését terheli.

Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Terjed a kanyaró Ukrajnában

A kanyaró már Ukrajnában is tombol, egy gyermek már meghalt

Kanyaró tünetei és kezelése gyerekeknél

Forrás: PharmaOnline