Baba

Ez volt a 3 legnépszerűbb női név Magyarországon 40 évvel ezelőtt

A mai napig sok nőtársunk viseli ezeket.
2023. Január 27.
úttörők
Fotó: Fortepan

1983-ban olyan női nevek voltak a leggyakoribbak, amik a mai napig annak számítanak. Mégpedig épp azért, mert az akkor erre a névre anyakönyvezett babák ma már anyák, nagyik, de többségük szerencsére köztünk van. Érdekes, hogy akik egykor éllovasok voltak, azok ma még az első százban sincsenek ott – ami az újszülöttek névadását illeti. Katalin, Anita és Andrea: ugye te is ismersz jó párat? De nem igazán a legkisebbek között…

A nyolcvanas években egyébként fej fej mellett haladtak, és időnként olyanokkal versenyeztek, mint Krisztina, Mónika és Szilvia. A kilencvenes évekre viszont már csak feleannyian adták ezeket a szép neveket új családtagjuknak. 1996-ra már a huszonnegyedik, huszonötödik és harmincadik helyre csúsztak vissza. Bizony, a névdivat gyorsan változik.

Mivel azonban a mai napig sok nőtársunk viseli ezeket, ejtsünk pár szót részletesebben is az egykori bajnokokról!

Katalin

Talán nem is gondolnánk, de görög eredetű ez a szép lánynevünk, amelynek jelentése: tiszta, nyilazó, biztos célzó. A sok közül néhány beceneve: Kati, Katus, Katica, Kató, Katinka, illetve néhány névnapja: február 13., március 9., március 22., de másokat is választhatunk. A nyolcvanas évek elején csaknem háromezer babát neveztek el Katalinnak.

Anita

Ennek a névnek kicsit később volt a felfutása, és lassabban is csengett le a népszerűsége. A névtárak magyar-spanyol eredetűként jegyzik. Jelentése: kegyelem, könyörület. Csak néhány becézési formája mutatóban: Ani, Ancsa, Nita. Az Aniták szerencsések, mert nyáron van a névnapjuk: június 2-án és július 26-án. A nyolcvanas években 2300 körüli számban kapták ezt a nevet az újszülöttek.

Andrea

Andreát a latinoknak köszönhetjük, érdekessége, hogy ezen a nyelvterületen férfinévként is használatos – nálunk inkább az András női párjának tartják. Jelentése egyébként összecseng a fentiekkel: férfi, férfias. Becézni bőven lehet: Andi, Andika, Andus. A névnapok közül februárit (4.) vagy áprilisit (18.) választhatunk. Volt olyan év is, amikor 3144 babát neveztek el szülei Andreának.