Baba

A mostani anyukák körében gyakori ez a magyar név, de kislányok már nem viselik

Olyan sokan megszólják azokat, akik külföldi eredetű vagy szokatlan hangzású nevet választanak, azzal a felkiáltással, hogy olyan sok szép magyar név van.
2023. Január 14.
Anya-lánya páros nevet

Ez szerencsére tényleg így van, mind a lány-, mind a fiúnevek között nagyon színes a felhozatal a magyar keresztnevek terén, mégis akadnak köztük olyanok, amik egyre inkább kikopnak, és az újonnan születő gyerekek csak elenyésző számban kapják.

Ismerik, de nem választják

Ezt a magyar női nevet, aminek hanyatlására felfigyeltünk, mindenki ismeri, és egészen biztos, hogy az ismerősei körében is akad belőle, akár több is. Ha viszont jobban belegondol, egyikük sem kislány már.

A ritkuló tendencia annyira valós, hogy mostanra már a leggyakoribb keresztnevek százas listájába sem sikerült bejutnia, miközben olyan nevek helyet kapnak benne, mint a cseppet sem szokványos Lana, Alina vagy épp a Zejnep (ami a nem is olyan rossz 87. helyet foglalta el 2021-ben!)

Már nem tündököl Tünde

Nem csigázunk tovább, máris eláruljuk, hogy a Tünde névről van szó, aminek tündöklése 2006-ban végleg véget ért: akkor szerepelt utoljára a legnépszerűbb nevek toplistájában, és már akkor is csak az utolsó, századik helyig jutott. Onnantól kezdve már teljesen kiszorult a Top100-ból, és félő, hogy nem is nagyon kerül vissza oda, pedig 1985 és 1994 között még a Top50 mezőnyét erősítette.

Kár érte, mert nagyon szép magyar fantázianév, Vörösmarty Mihály egyedi névalkotása. Ahogy azt első hallásra sejteni lehet, azt jelenti, tündér. Névnapból három is jut neki az évben, április 2-án, június 1-jén és november 10-én lehet a Tündéket köszönteni. Azt, hogy régebben mennyire szerették a szülők, jól példázza, hogy több formában is anyakönyvezhető: hivatalosan is adható a legismertebb becézése, a Tündi, de akár a Tündér nevet is adhatja a lányának az, aki még keresi a befutó magyar lánynevet. 

Ilyen, akit Tündének hívnak

A számmisztika szerint a Tünde névhez a 9-es szám tartozik, ami az erőt és az elszántságot szimbolizálja. Bölcs, megfontolt és igazi tanító, akire mindenki számíthat a bajban. Nemcsak a környezetében élőket félti és szeretné védelmezni, hanem az egész világot, az ő szájából nem üres frázis azt hallani, hogy az egyik legfőbb kívánsága a világbéke.

Fotó: Getty Images