Baba

Segítség, nyálkás a babám széklete!

Problémát, betegséget jelezhet, ha nyálkát találsz a baba székletében?
2023. December 11.
babát pelenkázzák
Kép: Getty Images

A nyálka hozzátartozik az emésztéshez, ugyanis segít bevonni a bélrendszert, megemészteni az ételt és átengedni a székletet. Néha a nyálka egy része a székletbe is bekerül. Ha a baba székletében kis mennyiségű nyálkát találsz, az semmilyen problémát nem jelent, különösen akkor nem, ha egyéb tünetek nem jelennek meg a babánál.

Ha azonban nagyobb mennyiségben van jelen és ez akár több napon át megismétlődik akkor lehetséges, hogy más ok is áll a háttérben a szokásos nyálkatávozáson kívül.

Hasmenés

Amikor egy kisbabának hasmenése van, akkor gyakran a széklete nyálkát is tartalmazhat.

Baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések, étrendi változások és számos egyéb probléma is okozhat hasmenést. A hasmenés gyakran magától elmúlik, de minél kisebb babáról van szó, annál fontosabb, hogy beszéljünk orvossal. Ügyeljünk arra, hogy a babánál nehogy kiszáradás lépjen fel. A kizárólag szoptatott csecsemőket érdemes többször mellre tenni. Ha a baba már iszik vizet, akkor többször is megkínálni vele.

Allergia vagy étrendi változások

Az allergia, az ételérzékenység is okozhat hasmenést és így nyálkás székletet. Azoknál a babáknál, akik már szilárd táplálékot is esznek, bizonyos ételek is okozhatnak hasmenést. .Az is okozhat hasmenést, ha a baba étrendjében hirtelen változás áll be, például ha áttérünk egy másik tápszerre. Érdemes ilyen esetben a gyermek házi orvosával beszélni a problémáról. Szoptatott csecsemőknél ha nyálkát találunk a székletben, az arra is utalhat, hogy több első tejet szopott a baba, mint hátsót.  Ennek megoldása lehet, ha hosszabb időt tölt egyik, majd másik mellen a baba.

Zsírszéklet

Ritkán a székletben található nyálka súlyosabb problémát is jelezhet. Ilyen az úgy nevezett zsírszéklet, amikor a baba széklete szokatlanul bűzös, szokatlanul nagy mennyiségű. Zsírszéklet valamilyen emésztési probléma jele lehet. Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal.

A nyálkás széklet az esetek döntő többségében semmilyen aggodalomra nem adnak okot, kivéve, ha a más tünetekkel – láz, fájdalom – társul. Érdemes akkor is orvoshoz fordulni, ha a baba 3 hónaposnál fiatalabb, ha úgy ítéljük meg, hogy jelentős a nyálka mennyisége, vagy ha a baba koraszülött. A fentieken túl akkor is menjünk ügyeletre, ha a baba székletében nagy mennyiségű vért látunk, ha a széklete fehér, ha az ajkai repedezettek, ritkán pisil.