Baba

Mikor normális a baba széklete?

A kisbabák széklete eltér a felnőttekétől, de még a nagyobb gyerekekétől is. Első babás szülők gyakori aggodalma, hogy amit látnak a pelusban az normális vagy kezdjenek el aggódni?
2023. Május 16.
Baba pelenkában
Kép: Getty Images

Már az sem teljesen egyértelmű, hogy mikor beszélhetünk hasmenésről és mikor székrekedésről egy csecsemőnél. Lássuk sorban.

Szín

A baba első széklete a magzatszurok, más néven mekónium, sötétzöld színű, sűrű anyag. A magzatszurok nagy része víz, de tartalmaz epefestéket, magzatvizet, lanugot is.

Külön kell választani a szoptatott és a tápszeres babákat, mert székletükre eltérő tulajdonságok jellemzőek.

A kizárólagosan szoptatott babák székletére jellemző, hogy mustársárga színű, folyékonyabb, túrós állagú. Tehát nem hasmenést jelez a hígabb állag. A tápszeres babák széklete keményebb, mint a szoptatottaké.

Hányszor?

Az anyatejes babáknál az is normális, ha naponta, ha naponta többször, de az is, ha hetente egyszer kakilnak. Persze, ha vannak arra utaló jelek, hogy a babának fáj a hasa, húzogatja a lábait, akkor más a helyzet. Tápszeres babánál azonban napi szinten „kel” lennie székletnek. Ha túl sokszor van a babának széklete, azaz naponta többször, akkor az azért nem jó, mert valószínűleg nem hasznosulnak jól a tápanyagok. Ha túl ritkán kakil, vagyis székrekedése van.

Szag

A széklet szaga azt tükrözi, mennyi ideig volt a belekben. Minél tovább voltak a baktériumok a bélben, annál erősebb a szag.  A túl savanyú, bűzös széklet valamilyen allergiára utal. Az anyatejes babák széklete kevésbé rossz szagú, de a tápszeres babáké is csak enyhén szagos. A hozzátáplálás megkezdésekor ez megváltozik.

A hozzátáplálás után az anyatejes babák széklete általában megvastagodik, a tápszeres babáké megpuhul.

Ami nem jelent jót

  • Nem normális, ha a baba széklete fehér, fekete vagy ha vörös. Ebben az esetben menjetek orvoshoz.
  • Ha a széklet nyálkás – nem egy alkalommal, hanem sokszor/mindig.
  • Ha egyévesen is híg a széklet.