Baba

Napok óta nincs kaka a pelusban! Mikor aggódjak?

A csecsemők széklete a fejlődésükkel együtt változik. Azt, hogy milyen gyakran van széklete a babának a táplálás módja is befolyásolja.
2022. Október 10.
Kisbaba pelenkában kalimpál

Az újszülöttek első széklete a sötét színű, ragacsos mekónium, más néven magzatszurok. Miután a mekónium távozik, a baba székletét elsősorban az határozza meg, hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplálják-e.

Anyatejes csecsemő

Az anyatejjel táplált babák széklete mustársárga színű, hígabb és kevésbé szagos. A szoptatott babák az első időkben akár minden etetés után is üríthetnek. Ennek oka, hogy az anyatej nagyon könnyen emészthető. Ugyanennyire gyakori az is, hogy akár 2-3 napig sincs széklet, sőt, akár tovább.

Tápszeres csecsemő

A tápszerrel táplált babák széklete, szilárdabb, szagosabb, sűrű és sötétebb a színe. A tápszeres babák ritkábban ürítenek.

Ahogy nő a baba, a széklete is változik. Az első napok, hetek után az anyagcsere lelassul, és teljesen normális, ha hetente 1-2 alkalommal lesz széklete a babának, ahogy az is, ha naponta ürít. A széklet gyakorisága nem feltétlenül árulja el, hogy a baba egyébként megfelelően fejlődik-e, érdemes egyéb tényezőkkel együtt értékelni. Ilyen a gyarapodás mértéke, napi 6-8 pisis pelus, a kedélye, ha láthatólag jól van, puha a hasa és nem fáj semmilye.

Hozzátáplálás

Amikor megkezdődik a hozzátáplálás, akkor megint változni fog a széklet: a színe sötétebb lesz, szilárdabb, szaga erősebb. Gyakori, hogy a megevett étel megszínezi a székletet, különösen a cékla, a sárgarépa. Előfordul az is, hogy a megemésztetlen darabok jelennek meg a székletben, például borsó. Ha anyatejes a babád, akkor könnyen előfordulhat, hogy az addigi ritka ürítés most gyakoribb lesz.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu