Baba

Miben más a tápszeres babák kakija?

Az anyatejes és a tápszerrel táplált babák kakija között számos különbség van. Milyen pelenkatartalomra kell számítani, ha tápszeres a kisbabád?
2022. Szeptember 11.
pelenkás baba
A tápszeres babák széklete több dologban is eltér az anyatejjel táplált babákétól.

Miután a baba első széklete, a mekónium (egy fekete, kátrányszerű, ragacsos anyag) kiürült, meg fog változni az állaga, a színe, és a szaga is, attól függően, hogy a baba anyatejjel vagy tápszerrel táplált. Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, hogy a baba a normálistól eltérőt kakilt, ami miatt az orvost is érdemes lehet felkeresni, tudnod kell, hogy mire kell számítanod alapvető esetben a pelenkában.

Miben tér el egymástól a tápszeres és az anyatejes babák széklete?

Az egyik kulcsfontosságú dolog a következetesség: mivel a tápszer összetevői nem változnak egyik napról a másikra, így a széklet szaga és állaga is hasonló marad, mondta el a Romper-nek Liza Janda, laktációs edukációs tanácsadó. Janda a tápszeres babák székletének állagát a mogyoróvajéhoz hasonlította, szemben az anyatejes babák mustársárga színű, kevésbé szilárd állagú, esetenként túróra emlékeztető darabos kakijával. De a szoptatott babák esetében az anya által fogyasztott ételektől függően a széklet színe változatos lehet – ellentétben a tápszeres babákkal.

Amiben erősen eltérő a tápszeres és a szoptatott babák széklete, az a szag. Janda szerint a szoptatott babák ürülékének édeskés, kevésbé bűzös szaga van. A tápszeres babák kakija azonban büdösebb.

A What to Expect azzal egészíti ki a tápszerrel táplált babák székletének megjelenését, hogy az állaga általában puha, de formáltabb, mint az anyatejes babáké. A széklet színe a halványsárgától a sárgásbarnáig, világosbarnáig vagy barnászöldig terjed.  

Milyen gyakran kakil a tápszeres baba?

A tápszerrel táplált babáknak valószínűleg naponta egyszer van széklete – ha két vagy több napig nem kakilnak, az székrekedést jelezhet. A széklet megváltozott állaga is utalhat székrekedésre: „A rönk- vagy pelletszerű formák székrekedést jelezhetnek” – mondta el Dr. Wendy Sue Swanson gyermekorvos a The Bump portálnak.

Ha a babának székrekedése van, arról feltétlenül beszélni kell a gyerekorvossal, aki javasolhatja a tápszer lecserélését is.

Felhasznált források: romper.com, whattoexpect.com, thebump.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu