Baba

Szemcseppek és szemkenőcsök alkalmazása csecsemő- és gyermekkorban

Csecsemő és gyermekkorban gyakran fordul elő kötőhártya-gyulladás. Önállóan vagy más betegségekkel társulva, főként felső-légúti hurutoknál látjuk. Oka lehet baktérium, vírusfertőzés esetleg a szemet ért sérülés is.
2002. Október 11.

A leggyakrabban előforduló kötőhártya-gyulladást, a conjunctivitist gennykeltő baktériumok okozzák, melyek szennyezett kézzel egyik szemről a másikra könnyen átvihetők.

Helyi gyógyszer-alkalmazás módja a szemcseppek és a szemkenőcsök adása, melyek során a gyógyszert a szemhéj kötőhártyájára a kötőhártya-zsákba juttatjuk. A szemcseppek és szemkenőcsök a kötőhártyán és a szaruhártyán fejtik ki hatásukat.

Több okból is begyulladhat a gyerekek szeme

Leggyakrabban használt szemcseppek a gyulladást csökkentő antibiotikum-tartalmú cseppek, allergiás gyulladás esetén a szteroid tartalmúak, a glaukoma (zöldhályog) elleni szemcseppek, valamint kisgyermekeknél fénytörési hibájuk meghatározása előtt alkalmazott Atropin szemcsepp.

Csecsemőknél és kisdedeknél a szemcseppentés segítséggel történjen, nehogy sérülést okozzanak a betegnek!

Szemkezelés előtt mindig alaposan mossunk kezet. A gyermek hanyatt feküdjön, vagy a nagyobbak kissé hátrahajtott fejjel üljenek. A szemrést gézlappal vagy papírzsebkendővel feltárjuk, az alsó szemhéjat finoman lefelé húzva a szemrésbe, a külső szemzugba cseppentjük a szemcseppet. Vigyázva, hogy a szemcseppentő ne érjen a beteg szemhéjához és a pillaszőrökhöz. Az arcra kifolyt cseppet gondosan le kell törölni!

Ha a beteg egyidőben többféle szemcseppet kap, a cseppek becseppentése között 10 percnek kell eltelnie, hogy a hatását kifejthesse.

Váladékozással járó kötőhártya-gyulladásnál a szemet nem szabad bekötni!

Atropin szemcseppet ír fel az orvos a gyermeknek, hogy fénytörési hibáját meghatározza, és így szemüveget írjon fel számára. Az Atropin szemcsepp a könnycsatornán át bejuthat a gyomorba , onnan felszívódva a szer általános tüneteket okozhat: a bőr erei kitágulnak, a gyermek arca kipirul. Célszerű ezért reggeli és vacsora után cseppenteni, mivel ilyenkor a gyomortartalommal tovább hígul a szer, és lassabban szívódik fel, ezért a fent említett tünetek elmaradnak.

Abban az esetben, ha a gyermek belázasodna, vagy arca erősen kipirulna, a cseppet ne alkalmazzák tovább, jelentkezzenek a gyermekszemészeti szakrendelésen.

Szemkenőcsök alkalmazásakor arra törekszünk, hogy a gyógyszer hosszabb idon át, lassan szívódjon fel a kötőhártyáról. A szemkenőcsből rizsszemnyi mennyiséget helyezünk a kötőhártyára az alsó áthajlásba az alsó szemhéj lehúzása után. A szemhéj ide-oda mozgatásával gondoskodunk arról, hogy a kenőcs a szemrésben egyenletesen oszoljon el.

Ügyeljünk a szemcseppek felbontástól számított lejárati idejére! Alkalmazásuk ideje alatt a szemcseppet hűtőszekrényben tartsuk!

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja