Baba

Tó, erdő, kaland – három az egyben nyaralás

Már kora reggel közel 30 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, de mi tudtuk, hogy néhány óra múlva egy tiszta vizű alpesi tóban fogunk úszkálni. Úgy is lett...
2012. Július 19.

A tavalyi nyaralásunk is az erdő-víz tengely mentén szerveződött a horvátországi Vrsiben, de idén valami egészen mást hoztunk össze. A rádióból tudjuk, nincsenek megszorítások, idén valahogy mégsem futotta annyi benzinre és adriai apartmanra. Tehát itthon maradunk Magyarországon. Meg nem is. Mint az okos lány. Bozsokon béreltünk egy házat a pincesoron, és minden strandolós napon átbringáztunk az osztrák határon Rohoncra, ahol az általam eddig látott tavak közül a legszebb húzódik a hegyek között. No, de kezdjük az elején.

Bozsokon, a Rákóczi utcában

Ha valakitől azt hallod, Bozsokon, a Rákóczi utcában… ezzel nem leszel kisegítve. Bozsokon ugyanis minden utcát Rákóczi utcának hívnak. A faluval lojális lakók szerint azért, mert Bozsok egyutcás falu, de nézz csak rá a térképre, és megtudod: nem így van. A főutca ugyan a Bozsok patakot követi, de több elágazása is kanyarog ide-oda. A falut Kőszegtől 10 kilométerre találod, de Szombathely felől is megközelíthetitek. Ahova csöppensz: szép, gondosan ápolt kertek, a kerítés előtt leszüretelt gyümölcsök és zöldségek a becsületkasszás hokedlin, vegyed, vigyed. A falu közepén (a Rákóczi utcában) élelmiszerbolt, ajándékbolt, kávézó vár, de igazából nem ez a hely vonzereje. Hanem a környék.

Tó a hegyen túl

Rohonc – maradjon köztünk – nem egy elképesztően hangulatos város, bár vannak nagyon izgalmas részei, ahol az utca egyik oldalán a szokásos házakat látod, a földszinten a kapuval, míg a másik oldalon a háztetők csúcsait, olyan meredek hegyoldalakra is építkeznek. Az igazi szenzáció a tó, vagyis a Badesee. Képzelj el egy tiszta vizű tavat, amelyet minden oldalról sűrű erdővel borított hegyek vesznek körül. Tedd bele egy jól felszerelt városi strand összes kényelmi szolgáltatását, és már közelítesz is a valósághoz.

A kicsiknek: homokos, sekély öböl, homokozó napvitorlával, hinta a vízben és a szárazföldön, mászóka, drótkötélpálya, árnyas erdő, napos stégek, kacsák, akiket titokban picit meg lehet etetni. És néhány páva a stranddal határos telken.

A nagyobbaknak: strandröplabdapálya, úszó sziget, „toronyugró” építmény ugródeszkával (2, 4 vagy 6 méter magasból ugrálhatsz!), 32 méteres vízicsúszda, pingpongasztal, focipálya, magyarul tudó büfések, sör, lángos és Közép-Európa legjobb pizzája.

Ha már az alpesi tó kifejezésnél kétségbe estél volna, jelentem: a víz nem hideg. Amikor ott jártunk, 26 fokos volt, de a babaöbölben még melegebb.

A tó mögött turistaút indul, ahol jó hosszú szakaszt megtehettek akár babakocsival is, mi felbringáztunk vagy öt kilométert, ez bőven elég volt itt, mert az út végig enyhén emelkedik. Nagyobb gyerekekkel végigsétálhatjátok az erdei tanösvényt, ez akkor lesz valóban tanulságos, ha németül vagy latinul tudja valamelyikőtök a táblákon jelölt növények nevét.

Ha már szót ejtettünk a gazdasági válságról, nem utolsó információ: a belépőjegy olcsó. A legdrágább (felnőtt) jegy 3 euró, de minket mindennap más konstrukció szerint engedett be a bácsi, mivel kamasz gyerekeink vannak, és nehezen tudta eldönteni, ki melyik kategóriába tartozik. Hol családi, hol diák-, hol gyerekjeggyel bicikliztünk be a tópartra. Ami biztos: minden alkalommal jobban jártunk, mint egy budapesti strandon.

Hazai kalandok

Tó, erdő, kaland - három az egyben nyaralás

Gyöngyösfalun a picik is kipróbálhatják

ügyességüketHa nincs rekkenő hőség, a környék akkor is szuper programokat kínál. Ausztriában ott van a közelben Léka (Lockenhaus) középkort idéző várával és az égbe törő Margit-kilátóval. A hegyi úton nagy meglepetésünkre találtunk egy Ranch nevű vendéglőt, ahonnan félórás séta vezet Írottkőhöz – és máris hazai pályára léptünk. Kőszeg már csak egy ugrás, az egyik legszebb városunk. Ha kinézelődtétek magatokat, és kivettétek a további élethez szükséges forintot a bankautomatából (ugyanis se Bozsokon, se más környékbeli falvakban nincs erre lehetőség), akkor el is indulhattok a Bozsokkal szomszédos Gyöngyösfalura, ahol a Holdfényliget kalandparkban őrültködheti ki magát kicsi és nagy. Játszótér, kisvasút, ügyességi kalandpályák, vadvízi evezés, quad várja a vállalkozó szelleműeket. Itt akár több napra való programot is szervezhettek.

Habzsi-dőzsi

Bár a rohonci „gépes lángos” is ehető, van egy ajánlatunk, ami mindent visz. A bozsoki Határmenti Vigadó árban, ízben és mennyiségben verhetetlen. A kétszemélyesnek titulát tál valójában egy négy-öt tagú családnak is bőven elég, az egy személynek szánt adag kiszolgál kettőt, de vásárolhattok féladagokat is. És nagyjából annyiért, mintha a munkahelyi menzán ennél. Végül csak annyit mondanék: házi baracklekváros túrógombóc… (Ha még belétek fér.) És mindezt a gyönyörű fürtöktől roskadozó szőlőlugas alatt. Egészségetekre!