Baba

Trapézt tartanak

A fogak a szervezet legkeményebb szervei. A fogak alakja az évmilliók alatt a működésük során reájuk háruló erőviszonyoknak megfelelően alakultak ki, és ezáltal feladatukat a legjobban képesek teljesíteni.
2002. November 14.

A metszőfogak véső alakúak, első és hátsó lapjuk élben végződik, és a szilárd táplálékból apróbb darabok leharapására is igen alkalmasak. A szemfogak hegyes kúpban végződnek.

A felső és az alsó fogsor őrlőfelületei egymáson elmozognak, és a malomkőhöz hasonlóan szétzúzzák a közéjük került táplálékot. A rágás nagy munkát ró a fogakra, és erre egyrészt a koronát borító kőkemény zománc teszi képessé. A fejen helyezkednek el a rágóizmok, amelyek az alsó álkapocs mozgatásával a száj zárását és a rágást végzik. A külső oldalon van a rágóizom és a halántékizom, az állkapocs belső oldalán pedig a röpizmok. A rágóizomzat együttműködése hatalmas erőt fejthet ki, s ez gyakorlással növelhető is.

Sült disznóhús szétzúzásához 12 kg, főtt marhahús megrágásához 30 kg, kenyérhéj megőrléséhez 100 kg nyomást kell a fogaknak kifejteni.

Az ún. fogatléták 10 mázsányi súlyt is elbírnak a fogaikkal. Trapézt tartanak a szájukban, amin a másik atléta tornászik.

A fogak erősítésének egyik lényeges módja a szívós anyagok rágása. A fekete kenyér rágása pl. különösen jó szolgálatot tesz a fogak mechanikus edzésével a rágóizmok erősítésével, a fogak természetes tisztogatásával, valamint a benne levő növekedést serkentő vitamin- ásványianyag-, fehérje- stb. tartalmánál fogva is értékesen támogatja a fogfejlődést.

Trapézt tartanak

A mindennapos fogápolás eszközei a fogkrémek és szájvizek egyik legismertebb alapszere a menta. Ismertek a fodormenta és a borsmenta. Legújabb növényi eredetű szájápoló szereink az ősi indiai Ayurvéda receptek alapján is készülnek.Kasvirág, kamilla, mirha, razánia, teafaolaj is szerepel a mentol mellett. A gyógynövényes fogápolás a kismamáknak megelőzés szempontjából fontos.

Gyakori jelenség a fogkőképződés, akinek erre hajlama van, annak a nyálából kicsapódik a fogkő és a fogakra rakódik. A megfigyelések azt igazolták, hogy aki sok savanyúságot eszik, ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, nem szenved ettől a kellemetlenségtől. Megelőzhető mindez, ha 2 dl víz és 1 kiskanál 5%-os bioalmaecet szájvízzel öblögetünk.

Forrás: Baba Magazin