Baba

Banánvirág és a többiek – különleges lánynevek, amiket mostantól bárki adhat a babájának

Első hallásra szokatlannak tűnhetnek, de több igazán helyes név is van közöttük!
2023. Január 31.
Meglepődött kislány

Amikor a szülők olyan nevet szeretnének adni születendő babájuknak, ami itthon még nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listájában, nem kell azonnal másik után nézniük: kérvényezhetik annak bejegyzését az MTA Nyelvtudományi Intézeténél, melynek munkatársai 30 napon belül visszajeleznek, hogy döntöttek a név sorsáról.

Az újonnan bejegyzett keresztneveket hónapról-hónapra frissítik is, mi pedig örömmel üdvözöljük a sok különleges utónevet. A lánynevek közé az elmúlt hónapokban igazán szépek kerültek, a kedvencünk a listában a negyedik! Egészen biztos, hogy örökre megjegyezzük őket.

10 különleges lánynév az újonnan anyakönyvezhetők közül

1) Adeliz – Francia-germán eredetű lánynév, ami azt jelenti, hogy nemes nő. Bár még nem sok kislány viseli ezt a nevet, könnyen érthető és megjegyezhető. Ha valakit mégsem győzött meg teljes mértékben, ízlelgetheti a szintén anyakönyvezhető Adeliza nevet, ami ugyanazt jelenti, mint a rövidebb változata.

2) Alianna – Latin gyökerekkel rendelkező, újonnan bejegyzett lánynév, ami azt jelenti, kegyes, nemes. Érdekesség, hogy adható itthon az Aliana is, a kettőnek azonban nincs köze egymáshoz. Ez utóbbi héber eredetű és annyit tesz, Isten válaszolt nekünk. Az Aliannát érdemes fejben tartani azoknak, akik szeretik az Anna nevet, de kevésbé gyakori változatban szeretnék a lányuknak adni.

3) ÁjszelTörök gyökerekkel rendelkező, igazán nőies jelentést hordozó női név. Az Ájszel azt jelenti, fényesen ragyogó hold. Bár a hangzásából nem derül ki teljes bizonyossággal, hogy lánynévről van szó, kár azonnal elvetni. Ha más nem, az érkező kislány második keresztneve lehetne az Ájszel!

4) Banánvirág – Amióta felfedeztük az adható nevek listájában, nem megy ki a fejünkből ez a kedves névalkotás. Magyar eredetű, és ahogy az elsőre is látszik, a banán és a virág összevonásából született. Becézésként a következőket javasolják: Bani, Banka, Viri, Nánka. 

5) Borinka – Szlovák eredetű, most még ritka női név, ami egy Pozsony közelében található város nevéből, Pozsonyborostyánkőből alakult ki. A jelentése is ehhez a helységnévhez köthető, ami nem biztos, hogy azonnal magával ragadja a babát váró szülőket, a hangzásába viszont könnyű azonnal beleszeretni!

Újszülött kislány rózsaszín sapkában

6) Edmara – Ez az újonnan választható lánynév portugál eredetű, és igazán csodás a jelentése: annyit tesz, szépség, intelligencia. Aki hisz abban, hogy a gyerekeknek adott név jelentése meghatározza a tulajdonságaikat és a jövőjüket, ezt az utónevet mindenképpen vegye fel a jelöltek listájára! Hivatalos névnapja még nincs, január 15., április 15., július 15. és október 15. lehet Edmara-nap a családban!

7) Kvintessza – Latin gyökerekkel rendelkezik, azt jelenti, esszencia. Ha úgy vesszük, ez igazán szépen kifejezi, hogy a szülők szerelmének gyümölcse az újonnan világra jött kislány. Most még a rendkívül ritka nevek közé sorolják, kíváncsiak vagyunk, hogy sikerül-e előre törnie!

8) Lidvina – Igazán kedves hangzású skandináv név, egész pontosan svéd és dán eredetű. A jelentése is szívmelengető, a Lidvina annyit tesz, barátságos, az emberek jó barátja. Sokféleképp becézhető, ami mindenképp az előnyök közé sorolható, amikor a szülők mérlegelik, mi is legyen a babájuk neve.

9) Rozinda – Germán eredetű név határozott, erőteljes jelentéssel. A Rozinda annyit tesz, győzelmeiről híres harcos. Tökéletes választás azoknak, akiknek szívéhez közel áll a Rozi becézés, de nem szeretnének olyan gyakori nevet adni a kislányuknak, mint amilyen újabban a Rozina, vagy a kevésbé elterjedt, de anyakönyvezhető Rozalinda vagy Rozanna.

10) Szeniz – Ennek a török eredetű névnek hallatán lehet, hogy kezdetben sokan vissza fognak kérdezni és csak betűzve értik majd meg, hogy is hívják a kislányt. Azt jelenti, boldog, boldogság. Hivatalos névnappal még a Szeniz sem rendelkezik, az ilyenkor javasolt január 15., április 15., július 15. és október 15. közül választhatnak a szülők.

(Fotó: Getty Images)