Baba

Vakcinológus, ápoló és orvos is van az új Barbie babák között

Ezzel a gesztussal tiszteleg a pandémia alatt hősiesen helyt álló nők előtt az ismert játékgyártó.
2021. Augusztus 16.
Vakcinológus, ápoló és orvos is van az új Barbie babák között (fotó: Mattel)

A Mattel játékgyártó cég elkötelezett a nevelő célú játékbabák gyártása iránt, ezért most hat olyan Barbie-t mutatott be, amit a pandémia alatt hősiesen helyt álló nőkről mintázott –  írja a Qubit.hu a Guardian cikke nyomán.

A cég az elmúlt években a korszellemhez igazította a Babrbie babákat: volt már kerekesszékes kollekciójuk vagy éppen molettebb babákat is piacra dobtak. Nemrégiben pedig bejelentették, hogy jönnek a fenntartható, újrahasznosított anyagokból készülő Barbie-k.

“A Barbie elismeri, hogy mindenkinek, aki a járvány frontvonalában dolgozik, óriási áldozatokat kell hoznia, szembenézve a pandémia kihívásaival. Hogy egy kis fény vetüljön az erőfeszítéseikre, megosztjuk a történeteiket, arra inspirálva a következő generációt, hogy az ilyen hősök nyomába lépjenek”-  mondta a Guardiannek Lisa McKnight, a Barbie brandért felelős Mattel-alelnök.

A hat Barbie babát a következő személyekről mintázták:

  • Sarah Gilbertről, aki az Oxford Egyetem vakcinológusaként az AstraZeneca-oltás egyik fő fejlesztője volt;
  • Amy O’Sullivan New York-i nővérről, akit 2020-ban a Time a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott;
  • Audrey Cruz kaliforniai orvosról, akit 9 hónapos babájától tartott távol hosszú ideig a járvány elleni küzdelme;
  • Chika Stacy Oriuwa torontói orvosról, aki fekete nőként az egészségügyi tanulmányok diverzitásáért harcol;
  • Jaqueline Goés de Jesusról, aki csapatával a Zika-vírus után most a Brazíliában terjedő koronavírust is elsőként szekvenálta;
  • Kirby White-ról, aki a Gowns for Doctors nevű kezdeményezésével elősegítette az újrahasználható műtős ruhák terjedését a járvány alatt.

Kapcsolódó: Új inspiráló nővel bővült a Barbie-kollekció

Sarah Gilbert úgy nyilatkozott a Guardiannak, hogy elsőre nagyon furcsának tartotta a gesztust, de azt reméli, hogy a babák arra ösztönzik a fiatal lányokat, hogy a tudomány, technológia, mérnöki tanulmányok, matematika területén képzeljék el a jövőjüket. “Azt kívánom, hogy a rólam mintázott baba olyan pályákat mutasson be a gyerekeknek, amiket esetleg nem is ismernek, például a vakcinológusét” – mondta Gilbert.

Forrás: Qubit.hu