Baba

Vegetáriánus fesztivál – életmódhétvége nem csak növényevőknek

Ne hajítsd el azonnal a csirkecombot! Vegetáriánusnak lenni nem kötelező! De próbáld ki legalább, milyen remek ételek készülnek hús nélkül, izgalmas alapanyag-párosításokból, egzotikus fűszerekből.
2011. Augusztus 14.

A XV. Vegetáriánus Fesztivál augusztus 27-én, 10.00-kor közös, gyógyító meditációval kezdődik: Tuboly Bea tibeti hangtálakkal varázslatos zenét kelt életre, a hangzást pedig inspiráló, önmagunkat megerősítő gondolatokkal erősíti fel. A későbbiekben számos szakmai előadást hallgathatsz meg. Az idei év kiemelt témája a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend, hisz többször éri az a vád a vegetáriánus táplálkozást, hogy nem teljes értékű, így hosszabb távon hiányállapotot okoz az emberi szervezetben. A rendezvény célja, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassa, illetve rávilágítson arra, hogyan előzhető meg számos betegség sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Sebestyén Szilvia makrobiotikus életmód-tanácsadó például a daganatos megbetegedések makrobiotikus diétával való kiegészítő kezelési lehetőségeiről beszél majd, Reisinger Orsolya védőnő a vegetáriánus táplálkozás preventív hatásait taglalja, Feketéné Bokor Katalin természetgyógyász, fitoterapeuta pedig a mozgásszervi betegségek vegetáriánus diétával való kezelési módjait ismerteti majd. Szó lesz továbbá a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatásairól, a nyers vegetáriánus életmódról és a nem megfelelően válogatott élelmiszerek kártékony hatásairól.

Érezd jól magad!

A Fesztivál a szakmai programok mellett számos kikapcsolódási lehetőséget is kínál. A balett-teremben, a klubszobában és az alkotószobában óránként kezdődik jóga, relaxáció, Aviva-torna, körtánc, arctorna, mandalafestés és gyöngyfűzés, a Jóga a mindennapi életben csoport bemutatóján pedig olyan egyszerű ászanákat tanulhatnak meg a látogatók, amelyek a mindenkori egészségmegőrzésben, stresszkezelésben segítenek. Konzultálhatsz természetgyógyászokkal, és a hagyományos kínai orvoslás elveit követő Juglandis Egészségközpont munkatársai is a vendégek rendelkezésére állnak: egy gyors szem-, nyelv-, fül- és pulzusdiagnosztika alapján átfogó képet kaphatsz egészségi állapotodról és tanácsokat egészséged megőrzéséhez. A Juglandis Egészségközpont vezetője, Hartmann Ferenc emellett négy előadást is tart: a természetgyógyászat történetéről, az állapotfelmérő módszerekről, a kandida és az antioxidánsok kérdésköréről, valamint a kínai egészségfilozófia szerint ajánlott diétáról. A szombati napot Kövi Szabolcs fuvolaművész koncertje zárja, aki az Ünnep és a Himalája-meditáció című legújabb albumait mutatja be. Vasárnap Túri Virág Réka (Parvati) és tanítványai tartanak klasszikus indiai táncbemutatót, illetve a júniusban kezdődött vegetáriánus főzőverseny döntőjére is a fesztivál második napján kerül majd sor. A programokat bio- és ökotermékek vására, ingyenes ételkóstolók, a „Hogyan készül?” standon a természetes és tudatos fogyasztói szokásokat támogató termékek bemutatója és reikiszoba teszi teljessé, a kisebb és nagyobb gyerekekkel érkező családokat pedig szoptató- és pelenkázósarok, dúlaügyelet, gyerekjátékok és zenés gyerekprogramok várják.

A rendezvényt – melyre a belépés ingyenes – az 1992-ben alapított Egészség-vár Alapítvány szervezi a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7–14.).

Egy kis ízelítő Parvati és tanítványai indiai táncából: