Baba

Veszélyes fogamzásgátlók?

Fokozott kockázatot rejtenek az új, harmadik generációs fogamzásgátló tabletták - figyelmeztetnek német egészségügyi szakemberek.
2011. Június 18.

Az elmúlt év húsz legnépszerűbb antibébi-tablettáinak csaknem felénél kétszer akkora az embólia kialakulásának kockázata, mint a korábbi készítmények esetében – derült ki a Barmer GEK német betegbiztosító Berlinben bemutatott, gyógyszerekre vonatkozó jelentéséből.

„A második generáció kipróbált tablettái alkalmazhatóak, a további fogamzásgátlóknál azonban az embólia kockázata sokkal nagyobb, és nehezen felbecsülhető” – mondta el a tanulmányt jegyző Gerd Glaeske, a Brémai Egyetem munkatársa.

Babaszoba:

Tudjuk, hogy nincs ideális módszer. Ezt még a kérdés specialistái is elismerik, hiszen nem beszélhetünk sem tökéletes biztonságról, sem tökéletes szövődménymentességről. Illúzió azt hinni, hogy a bonyolult, rengeteg tényező összjátékán alapuló hormonális szabályozás legalsó lépcsőfokán, mindenkinél egyforma adagban alkalmazott szintetikus hormonkészítmény minden nőnél egyforma hatást fog elérni, függetlenül attól, hogy sovány vagy kövér, magas vagy alacsony, huszonegy naponként, vagy csak minden negyvenediken menstruál. Mivel az elmúlt évtizedek során egyre több tapasztalat gyűlt össze azokról az esetekről, illetve azokról az alkati adottságokról, amelyek tablettaszedés esetén olykor súlyos szövődményeket (néha halált is) okoztak, manapság már alaposan megválogatják, kinek írnak fel fogamzásgátló tablettát. Az ideális tablettaszedő nem túlsúlyos, nincs ismeretlen eredetű vérzészavara, rosszindulatú daganata, hormonális rendellenessége, nincs visszérbetegsége, magas vérnyomása, szív-, máj-, vesebetegsége, kórelőzményében nem szerepel tromboembóliás betegség (vérrögképződés következtében fellépő kóros, sokszor életet veszélyeztető állapot) és egyes szemészeti betegségek sem. Többszörös kockázatot vállalnak a harmincöt évesnél idősebb dohányzó nők, a cukorbetegek, az epilepsziások, a súlyos migrénben szenvedők, valamint azok, akiknél bizonyos nőgyógyászati és immunológiai betegségek állnak fenn. Fel kell függeszteni a tablettaszedést, ha műtétre kerül sor, vagy olyan betegség, sérülés lép fel, amelynek következtében a páciensnek esetleg hetekig feküdnie kell. Azt is figyelembe kell venni, hogy az alacsony hormontartalmú tabletták fegyelmezett, pontos (nem mindegy, hogy hajnalban vagy este veszik be) szedést kívánnak meg. Ha egyetlen napon elfelejtik bevenni, vagy hasmenés, hányás, gyógyszerek (altató, nyugtató, antibiotikum) zavarják meg a felszívódását, abban a ciklusban már nem biztos a hatás, és más védekezési módot is alkalmazni kell. Ha a tablettát választod védekezésül, csak orvosi vizsgálat és részletes beszélgetés után fogadd el a receptet.

Forrás: MTI- babaszoba.hu