Baba

Veszélyes lehet, ha letakarod a babakocsit a napon!

Veszélyes is lehet, ha úgy takarod be a kisbabádat, hogy nem tud szellőzni a babakocsi.
2021. Június 30.
Nagy a hőség  Fotó: Getty

Sok szülő terít takarót a babakocsi fölé tiszta, napsütéses időben is. Ugyanakkor a stockholmi gyerekorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a legvékonyabb burkolatok is csökkenthetik a légáramlást, és veszélyes szintre emelhetik a babakocsi belsejében lévő hőmérsékletet, ha nagy a meleg – írja a Today.com

Dr. Svante Norgren szerint ilyenkor a babakocsi olyan lesz, mint egy termosz, ami kényelmetlen, és olykor kimondottan veszélyes lehet a gyermekek számára.

A svéd Svenska Dagbladet című lapnál tesztelték is az elméletet, az eredmény pedig riasztó: egy forró napon egy üres babakocsit hagytak állni a napon. Minden burkolat nélkül a hőmérséklet elérte az 50 fokot. Vékony takarással fél óra alatt 57 fokig emelkedett a babakocsi belsejének hőmérséklete. Egy óra után csaknem 62 fokot mértek. Hihetetlen, igaz?

A jó szellőzés fontos a baba kényelme és biztonsága szempontjából, ezért kánikula idején gondold át, használsz-e bármilyen takarót!

Pár tipp, hogy ne legyen baj:

  • Kerüld a babával hőség idején a sétát!
  • Ha mégis menni kell, igyekezz árnyékban maradni!
  • Használj babakocsira szerelhető napernyőt – ez nem korlátozza a légáramlást.
  • Keress olyan babakocsit, amelynek van valamilyen nyílása hátul, így a levegő szabadon áramolhat. Hasznos lehet egy könnyű szövetű babakocsi vásárlása is.
  • Gyakran nézd meg a babát: ha sétálsz vagy kocogsz egy gyerekkel a babakocsiban, nézz rá 10-15 percenként. Ha a kicsik arca kipirul, izzadnak, ha melegnek érezzük a bőrüket, akkor valószínűleg túl melegük van.