Kisgyerek

A kisgyerekek érzékenyebbek a melegre

A melegérzékenység összetett jelenség, melyben az egyéni jellegzetességek, preferenciák mellett az életkor is szerepet játszhat. A kisgyerekek általában érzékenyebbek a melegre, ami megnöveli bizonyos betegségekre, problémákra való fogékonyságukat.
2019. Június 02.
A pancsolás jól esik a hőségben

A melegérzékenység önmagában nem betegség, de az, ha valaki az átlagostól eltérően reagál a melegre, a mélyben meghúzódó egészségügyi gondok tünete is lehet. A melegérzékenység legfőbb tünete általában az, hogy az illetőnek akkor is melege van, amikor mások komfortosan érzik magukat vagy éppen fáznak. Emellett fokozott izzadékonyság vagy éppen az izzadás hiánya, a melegben való kimerültség, fáradékonyság, hányinger, hányás vagy szédülés is jelentkezhet a hőségben, és az is előfordulhat, hogy valaki ingerlékenyebb, ha melege van.

Természetesen, egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy ki mennyire tolerálja a meleget, és kinél hol található az a “határ”, amikor csak kellemetlenül érzi magát, illetve, hogy mikor lehetnek egészségügyi következményei is a hőségnek.

A melegérzékenység legnagyobb veszélye, hogy az érintett fogékonyabb lehet a hőséggel összefüggő betegségekre, túlhevülésre, hőgutára, napszúrásra. Éppen ezért jobban kell figyelni a 4 éven aluli kisgyermekekre, akik még nem tudják olyan hatékonyan szabályozni a szervezetük hőháztartását.

Hogyan óvhatjuk a kicsiket a hőségtől?

Természetesen, a nyári hónapokban nem lehet teljesen elkerülni a meleget, de néhány egyszerű lépés megtételével csökkenthetjük a hőséggel összefüggő problémák kialakulásának a rizikóját.

  • Kerüljük a közvetlen napfényt, lehetőleg vonuljunk árnyékba vagy maradjunk a szobában délelőtt 11 és délután 15 óra között, amikor a legmelegebb az idő!
  • Itassunk elegendő folyadékot a gyerekekkel, szoptassunk gyakrabban!
  • Adjunk a kicsikre természetes anyagból készült, világos színű, kényelmes és jól szellőző ruhákat!
  • A kellemesen langyos zuhany vagy a kismedencében való pancsolás segíthet elviselni a hőséget.
  • Figyeljünk a túlhevüléssel, napszúrással vagy hőgutával kapcsolatos tüneteket, így a hányingert és hányást, a szapora pulzust, az extrém nyűgösséget és sírósságot, a lázat vagy az eszméletvesztést.

(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ezt is érdemes elolvasni: