Kisgyerek

6+1 tipp: Így védd a gyermeked a kánikulában!

A kánikula mindenki szervezetét megviseli, a kisgyermekek pedig különösen nagy veszélyben lehetnek. Következzen néhány praktikus tipp, amivel megóvhatod a gyerekedet!
2018. Augusztus 04.
A medencében biztosan elviselhetőbb a kánikula

Keressetek légkondicionált helyeket!

Ha az otthonotokban nincs légkondicionáló, akkor keressetek olyan helyiséget, ahol egy kicsit lehűthetitek magatokat: az áruházakba, bevásárlóközpontokba, múzeumokba, könyvtárakba, önkormányzati irodákba vagy művelődési házakba nyugodtan bemenekülhettek (a bárki számára elérhető, ingyenesen igénybe vehető helyek listáját itt találhatjátok).

Igyatok eleget!

Rendkívül fontos, hogy elég folyadékot fogyasszatok! Mindig legyen kéznél víz és kínáld sokat a gyereket, még akkor is, ha nem jelzi, hogy szomjas lenne. A magas víztartalmú gyümölcsök, pl. a dinnye is segíthet a folyadék pótlásában.

Viseljetek könnyű ruhát!

Öltöztesd a gyermekedet könnyű anyagból készült, világos színű ruhákba. Ügyelj arra, hogy a kicsi ruhái jól szellőzzenek, így megelőzheted a gyermek bőrének befülledését, és a melegkiütések kialakulását.

Tervezz be extra pihenőidőt!

A nagy meleg mindenkit jobban megvisel, a felnőttek és a gyerekek egyaránt nyűgösebbek, fáradtabbak lehetnek, próbáljatok meg többet pihenni – ne ezekre a napokra szervezz kimerítő programokat!

Hűtsétek magatokat vízzel!

A víz nagyon jól felfrissít – ráadásul a legtöbb gyerek imád pancsolni -, menjetek strandra, vagy töltsétek fel a medencét! Érdemes langyos vízzel lezuhanyozni napközben is, és a vízpermet is nagyszerű hűsítő lehet.

Gondoskodj a megfelelő fényvédelemről!

A napsütés káros hatásai ellen alaposan kenjétek be magatokat fényvédő krémmel, viseljetek kalapot is, és amikor csak tehetitek, maradjatok az árnyékban! A legmelegebb órákban, vagyis délelőtt 11 és délután 15 óra között, amikor a napsütés is a legintenzívebb, lehetőleg ne maradjatok a szabadban.

+1: Próbálj meg türelmesebb lenni!

A meleg nemcsak a testünket, de a lelkünket is próbára teszi, sokkal idegesebbek és feszültebbek lehetünk, a gyerekekre pedig a fokozott nyűgösség, ingerlékenység lehet a jellemző. Ha úgy érzed, hogy már tényleg nagyon közel állsz a robbanáshoz, vegyél egy nagy levegőt, igyál egy pohár hideg vizet, és próbáld meg tudatosítani magadban, hogy nem valószínű, hogy a gyereked “romlott el” véglegesen, hanem rá is csak a nagy meleg van ilyen hatással!

(via)

Ez is érdekelhet: